Жителите от няколко мадански села са сериозно притеснени от обикалящи мечки, покрай населените им места, като вече са изоставили градините и ливадите си, заради дивите зверове. От началото на пролетта не е минавало седмица някой жител на село Боровина да не е забелязал мечка или следи от тях. „В околностите на селото не останаха вече здрави овошки, круши, ябълки, череши, всичко е изпочупено. Има сериозен страх у хората, вече сме зарязали и градините си, не смеем да излизаме в гората“, коментира кметът на Боровина Митко Радичев. Според него, нарастването на популацията се забелязва от няколко години, но от тази пролет ситуацията е доста сериозна. „Засега в района на нашето село нямаме нападения, но ако преди това обикаляше една мечка, то сега са няколко и то майки с малки меченца. Във всички краища на селото са забелязвани мечки. Притесняваме се да не стане беля“, добави Радичев. От всичките посоки мечки, хората ги вдишат популацията е голяма, обикалят в околностите на селото За подобен проблем се оплакват и от с. Букова поляна. Там също мечка обикаля из района. „Хората са уплашени, те не са свикнали с такова нещо, има десет семейства, които се изхранват с гъби не смеят да излизат“, коментира кметът на Букова поляна Ахмед Ахмедов.
Той също заяви, че хората са си изоставили градините и ливадите, особено в по- отдалечените местности. „Имаме доста животни в района на селото, до този момент нямаме нападение, въпреки че е имало следи от мечка до един от овчарниците. Такова обаче имаше в близкото село Галище. Ние не сме свикнали с присъствието на мечка в района, до миналата година сме нямали проблем, но от тази пролет сме сериозно притеснени“, добави Ахмедов. Той лично заяви, че се е снабдил със спрей против мечки. Заради проблема са сезирали и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, от където се изпращали на место Групата за бързо реагиране на оглед. От кметството в Галище потвърдиха за нападението, като обясниха, че е станало на 21 април, когато мечка е разбила обор на местен жител и отмъкнала едно яре. „Изяде едно яре и продължава да се навърта в околностите на селото, никой не иска да излиза на нивите си, страх ги е хората“, коментира Бисер Емилов - кмет на Галище.
„Сигналът в Галище е проверен, има реална щета. Има сигнал и за района на Буково, при който се съобщава за мечка, преминала през селото, но след проверка се оказа, че става въпрос за куче. Други сигнали при нас няма“, коментира директорът на РИОСВ – Смолян инж. Екатерина Гаджева.
На снимките: Следи от мечка в градина на родопчанин в село Вишнево
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I