Военни от Смолян развяха българския трибагреник на 5–те Кули в Италия. Това се случи по време на съвместно учение с представители на 15 държави, между които бяха и военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян.
Мероприятието е ежегодно и се провежда в местността Алта Вал Бадиа, в близост до Пасо Фалцарего. Нарича се „5–те Кули", защото всички занятия (катерене, тактически действия в планинско-горист терен, преодоляване на скални препятствия, спасяване с хеликоптер) са на мястото, известно като 5-те кули в района Доломити, уточняват от Сухопътни войски. Мястото предлага отлични условия за тренировка и провеждане на занятия по специална алпийска подготовка, като за целта има оборудвани учебни места и 14 маршрута за катерене с дължина от 30 до 120 м на 2255 метра надморска височина.
Тази година в учението взеха участие представители на 15 страни и военнослужещи от центъра на НАТО за подготовка и усъвършенстване на воденето на бойни действия в планинско-гориста местност "Mountain Warfare COE", разположен в град Полче, Република Словения. Дейностите от учението включваха алпийско изкачване на най-високия връх в Доломитите с височина 3343 метра, скално катерене на маршрути с различна трудност и дължина, спасяване на пострадал на скала с помощта на хеликоптер, движение по парапети, спускане на пострадал по способа „тролей" и тактически действия в пресечен терен.
През различните дни българските военнослужещи преминаха маршрути и алпийски турове с различна категория на трудност в емблематичната за Доломитите местност  - Tre Cimi di Lavaredo и проведоха подготовка съвместно с военнослужещи от отряда за борба с тероризма на пакистанската армия, чиято база е най-високата като надморска височина в света и се намира на почти 6000 метра.
Пред  началника на отбраната на Италия-генерал Клаудио Грациани, българските военнослужещи демонстрираха уменията си на един от най-трудните маршрути на кулата „Куарта Басса", за което получиха специални поздравления от командващия на италианските алпийски части.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I