Курс по специализирана алпийска подготовка се провежда за военнослужещите от 101-ви алпийски полк в Смолян. То се извършва в околностите на родопския град, като целта е подобряване способностите на военнослужещите за действие в силно пресечена местност, катерене  и спускане от скали, както и трениране уменията за вертикално нападение.
Тези алпийски техники могат да се използват при извършване на нападение в сграда, разказва полковник Димитър Кацаров, командир на 101-ви алпийски полк-Смолян.
„Ние имаме отбранителна доктрина, говорим за действия, примерно за обезвреждане на терористи, за освобождаване на заложници. Трябва да има възможност за вертикално нападение, отгоре-надолу. Най-трудно е катеренето, защото там се изисква изключително добра техника, отлична физическа подготовка, напрежение на всички сили и мускули на тялото, за да може войникът да се придвижи по вертикалната скала, като се самоосигурява", коментира още полковник Кацаров.
В обучението участват и новоназначените военнослужещи, които се стремят да усвоят важни умения.
Преди занятието кадровите военни са преминали специализирано алпийско обучение миналата седмица, при което наред с алпинистките умения са тренирали и сървайвър програма с 3-дневно оцеляване високо в планината при надморска височина от 1500 над 2000 м.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I