Граждани отново блокираха за близо два часа тази вечер международния път Смолян - Средногорци - Мадан, в района на свлачището край Тикале. Недоволството на  родопчани е свързано с  темповете, с които се работи по разчистване на скалните маси, заради което се налага да се използват обходни маршрути, като единият от тях е специално направен, но е доста стръмен и тесен. Хората искат ден по-скоро да бъде пуснат главният път, за да се спре с обикалянето. За разлика от първия протест, когато една от основните тези бе, че свлачището, което затвори пътя в началото на март, се е успокоило и не е активно, именно днес то отново напомни за себе си и колко е опасно, като затвори отново и двете пътни платна. Въпреки това, протестиращите настояват да се работи денонощно по проблема, за да бъде пуснат пътя отново, като изразяват недоумението си от изминалите пет месеца и извършените дейности по укрепването му, които според тях са минимални.
„За цели пет месеца те не можаха да реагират, ако това е бедствие, то аз съм трамвай. Как е възможно това, охлювите отидоха до Гърция и се върнаха, а те не могат да докарат един багер да оправят проблема. Питам се аз, нашият бос на магистралите, кога ще ни прати и на нас, да ни отпуши една артерия. Плащаме винетка само за въпросните три километра, никъде другаде не ходя, а сега и тях ми орязаха", коментира Рамзи Ходжов от село Катраница.
Според Веселин Аучев от Подвис, този протест е бил планиран още по-рано, но са дали възможност на институциите да се организират.
„Видяхме, че почнаха да работят и днес пак паднаха камъни", коментира Аучев.
Според него, хората не са склонни да чакат сроковете, които са обявени за средата на септември, но в момента са поставени в ситуация, в която нямат избор.
Росица Куцова от с. Ряка бе категорична, че в случая не става въпрос за политически протест.
„Как пътят за Рилския манастир бе разчистен за един ден, а тук месеци наред не е оправен теренът. Ако те пътуват по това трудно трасе, или техните дечица, сигурно много бързо щяха да намерят пари и начин да го оправят", коментира Куцова.
Докато течеше протеста, заради който се получиха километрични опашки от коли и в двете посоки, тръгна ново свлачище на отсрещния склон, където се намира база на местна фирма, която се занимава с пътно строителство. Падналите камъни и дървета оголиха магистрален водопровод, който свързва близките населени места с питейна вода и при евентуална авария ще остави хиляди без вода.
От АПИ са категорични, че целта е до 15 септември да завършат укрепителните дейности и движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път.
„От падналите проливни дъждове в региона срутищният процес се активирал отново и са взети допълнителни мерки за обезопасяването на пътя. За опазване живота и здравето на гражданите е забранено преминаването, както на автомобили, така и на пешеходци в района на срутището", съобщават от Пътната агенция.
Първият протест на родопчани бе преди две седмици и се заканиха да продължат с протестите, докато не се отвори пътят.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I