Лятото си заминава, рахатът свърши и в понеделник – 17 септември,  училищният звънец ще вкара в класните стаи хиляди ученици. Едни ще прекрачат с трепет, други с досада, трети за последен път. За родителите на първолаци пък започва голямото „изваждане”. Тетрадки-с редове и квадратчета, цветни моливи, флумастери, пастели, водни боички, чертожни пособия, моливи за писане, гумичка, химикали, метален несесер, блокче за рисуване, скицник, четки, гланцово блокче, ножичка, пластелин, сметало, раничка (по-възможност не от най-евтините защото до зимата ще трябва да се купува друга)… и една стотачка е готова. Още 200 лева ще отидат за спортни пособия и нова премяна за първия учебен ден, а на първата родителска среща ще трябва да се вадят пари за допълнителни помагала, охрана и т.н.
Най-прекрасното на първия училищен звънец са усмивките на първокласниците. Това е тяхното голямо начало, малкият голям старт в живота. Това е безценно. А и парите в случая, пък било то и не в най-прекрасните ни икономически времена, са нищо. Малки деца, малки проблеми. Реалностите в съвремието ни белязват родните ученици няколко години по-късно. Там някъде е и преломният момент, за който с вайкане се отбелязва „Леле, какво поколение се задава!” и започва едно цъкане с език...
Четете в темата на броя в „Родопи voice“:
Първият звънец – трепети от 300 до 1000 лева;
Дори „гарантираният” тройкаджия знае: И в училище, и навън всичко е пари!
Близо 80 процента от завършващите средното си образование в Родопите напускат региона.
Колко са децата в риск от напускане на училище?
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I