Въпреки дъжда, хиляди дойдоха на площада в Неделино в петък вечерта и удостоиха с… дъжд от аплодисменти забележителната програма по откриването на 17-тия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен, с международно участие. Неделинци и гостите на фестивала бяха приветствани от кмета Боян Кехайов, областния управител Недялко Славов, генералният консул на република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани, народните представители Даниела Дариткова, Дора Янкова и Хайри Садъков. Сред гостите бяха и кметън на община Рудозем Румен Пехливанов, кметът на община Мадан Фахри Моллайсейнов, на община Баните Милен Белчев, на община Борино Мустафа Карайхмед, кметът на община Чепеларе Славка Чакърова и др. В музикалната композиция при откриването участваха и групи от Гърция, Турция, Румъния и Македония.

Фестивалната програма със състезателен характер започна по-рано през деня, а до неделя на сцена ще се чакат близо 4000 изпълнители. Самодейци от над 100 читалища, разпределени в 5 възрастови групи, се надпреварват за над 30 комплекта златни, сребърни и бронзови медали, които ще бъдат връчени на призьорите в неделя.
Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите.
Той битува в тази част на планината от незапомнени времена.  Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетиe.
От 2017 г. неделинският двуглас  се изучава като дисциплина от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.  По  предложение на кмета Боян Кехайов са  сформирани майсторски класове за обучение на неделински двуглас след сключване на споразумение за партньорство между Община Неделино и АМТИИ-Пловдив.
Очаквайте подробности и видео
24smolian.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I