С 15 гласа „За”, 6 „Против” и петима въздържали се, Общинският съвет в Смолян даде съгласието си за удължаване срока на възстановяване с една година на получения временен безлихвен заем от Централния бюджет в размер на 2 925 500 лв.
В мотивите си кметът Николай Мелемов посочи, че през 2016 г.  на община Смолян е отпуснат кредит от Министерството на финансите в размер на 3 950 000 лв. През 2018 г. от него са погасени 1 024 500 лв., ведно с начислената законова лихва в размер на 85 354 лв. Остатъкът в размер на 2 925 500 лв. е със срок на възстановяване 10.01.2019 г. С ограничения финансов ресурс Общината се старае да дофинансира и разходите в сферата на образованието, здравеопазването, социалните услуги и други дейности държавна отговорност, без които не би могла да функционира нормално.
Анализирайки финансовото състояние, Общината ще се окаже в неплатежоспособност да спази срока 10 януари 2019 г. за погасяването на заема. С оглед недопускане утежняването на бюджета за следващата година с допълнителни плащания се налага да се удължи срокът на кредита до 25 октомври 2019 г., се посочва в мотивите.
Дебатите продължиха повече от час. Председателят на бюджетната комисия Стоян Иванов заяви, че тази точка е най-важната и трябва да се приеме, тъй като тя ще осигури баланс на бъдещия бюджет и призова общинските съветници да се обединят и да подкрепят кмета.
Николай Мелемов заяви, че от седем години общината топи заеми и задължения, но няма как това да става наведнъж. „Няма как да спрем всичко друго и да изплатим заема. Факт е, че сега община Смолян няма задължения към фирми, както беше практиката преди да поемем управлението, сега изплащаме и облигационния заем на общината. Имаме финансова дисциплина, но чудеса не могат да станат. Идеята е да се топят заемите“, посочи  Мелемов. Той припомни, че през 2011 г., когато е поел управлението, е имало десетки фирми, към които общината е имала дългове, което според кмета е престъпление. „Това е смисълът на финансовата дисциплина – във времето да се намаляват финансовите задължения, но не могат да станат чудеса. Въпросът сега е да няма излишни сътресения в общината и засега това е най-доброто решение”, посочи кметът.
Съветникът Стоян Иванов припомни, че корените на финансовите дефицити трябва да се търсят в далечната 2011 година. „Тогава кметът Мелемов ведно с ключа за управление на общината, получи и чек от минус 24 млн. лв., в това число 11 млн. текущи задължения към доставчици, контрагенти, юридически и физически лиза, празни разплащателни сметки, източена сметка от дарения на граждани, на депозити за участия в търгове. Получи 9 млн. лв. задължения от заем към банка, 2,4 млн. лв. дългове към СД „Лайтинг“ и 1 млн. лв. към Българската банка за развитие. Към 30 септември т.г. задълженията, съпоставими с горепосочените, са много по-малко и са стопени с около 10,5 млн. лв.“, припомни Иванов.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I