Изключително много вярващи отбелязаха храмовия празник на параклис „Св. Петка" в кв."Устово". Богомолци от града и околните селища, а и преминаващи пътници идваха, за да отдадат почит на светицата – Петка Българска.
Празничната света Литургия отслужи отец Димитър Одаджиев - енорийски свещеник на  храм „Успение на св. Богородица", към която енория е параклисът. След това Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион отслужи благодарствен молебен за св. преподобна Параскева - Петка Българска и водосвет заедно със свещеници от Смолян.
Иконом Запрян Шиков припомни житието и подвига на нашата молитвена застъпница пред Бога св. Петка Българска, живяла през 10-11 век.
Още десетгодишна тя чула в храма гласа на Иисус Христос: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!", и решила да се посвети на вярата. По-късно напуснала дома си, обходила много свети места, посетила Йерусалим и Божи гроб и се усамотила в Йорданската пустиня дълго време. Ангел Госдподен й възвестил нейната кончина и тя с радост я приела, отбеляза иконом Шиков. След време в гроба до нея бил погребан странник, но тя се явила във видение на двама християни и ги помолила да пренесат мощите й в църквата „Свети Апостоли" в Каликратия, Гърция. Така започнали нейните благодатни за вярващите „странствания", защото където и да били след това пренасяни мощите й, за да бъдат запазени, св. Петка на всички помагала – в Търново, Видин, Сърбия, Константинопол, Румъния. По нейните молитви и сега Бог ни помага, заяви иконом Запрян Шиков и  допълни, че озарени от светлината на св. Петка, нека всички сега се молим за нас, за децата и родината ни.
С иконата на св. Петка, понесена от отец Димитър Одаджиев, около храма бе извършена лития, а след това архимандрит Висарион освети принесените  петохлебия и други хранителни дарове, като освети и курбана.
Росица Примовска

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I