Прокуратурата е започнала досъдебно производство срещу над 50 души от Неделино за документна измама в особено големи размери, които чрез използване на документи с невярно съдържание са взели обезщетение за безработица в размер на 241 000 лева.
Разпитват се свидетели, назначени са експертизи.
Както вече 24smolian.com писа, това са гурбетчии, които имат трудови договори за земеделска работа в Испания.  Родопчаните са работели по няколко дни в Аранда де Дуеро, а има и такива, които въобще на са пътували до Пиренеите, а след това са командировани в България. Всички те са получавали обезщетения от порядъка на 1200 лв.
Разплитането на аферата „Неделинци в Испания“ предотвратява зараждането на вълна от измами, които да нанесат тежък удар на НОИ и бюджета.
Случаят е съотносим към Регламент 883/2004 г., който урежда координацията между различните осигурителни системи на държавите в Европейския съюз.
Това са хора, които са полагали труд в друга държава членка и прибирайки се в България след прекратяване на трудовото и осигурителното правоотношение, искат заплащане от българския осигурител на дължимото обезщетение за безработица.
Съдът вече е разгледал 42 случая и по 34 потвърждава решенията на НОИ за спиране на обезщетенията. В хода на делата, заведени от самите гурбетчии слез като НОИ им спира плащанията, са искани справки от Главна дирекция “Национална полиция” дали тези хора са излизали от страната и от самолетни компании дали и по колко време гурбетчиите са били в Испания. Само за един досега е доказано, че е бил на работа в Испания.
При някои от делата трансферите са през януари, когато няма селскостопанска работа. Гурбетчиите твърдят, че са брулели листата на орехи и чистили клони в пловдивско село посред зима. Други пък поправяли огради на имот.
При командировките работодателят е трябвало да подаде в Инспекцията по труда заявление. Такива обаче не са подадени, тъй като ако има такова, е възможно да се направи проверка на място от инспекцията и да се установи измамата.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I