Смолян от години е като рефрен от култовата песен на „Тангра”: „Този град, в който аз съм роден, за мнозина навярно е скучен, разпиляваш се ден подир ден-просто няма какво да се случи...”.  Сиво ежедневие, всеобща апатия, замислени в грижите си минувачи. Мисълта за безизходица обаче отключва и някои доста тъмни страсти, спотайващи се в душата на родопчанина. Тогава дори и тихата и спокойна планина се сепва…

Една любов и два трупа

Един топъл летен ден накара Смолян да настръхне. 7 юни 2012 г. за 33-годишната Гюлшен от Кърджали се оказва фатален. Срещата в смолянския хотел „Соколица” с любимия й Младен е последна в живота й, както за нея, така и за него. Гюлшен е намушкана с остър предмет в шията от Младен, след което той я хвърля от петия етаж на сградата. Служител на хотела се ужасява от гледката на тялото и веднага подава сигнал на 112. Дошлите на място полицаи отцепват района, когато забелязват мъж на последния етаж. Това е Младен. Мъжът иска да скочи, а за мотив посочва недоволството си от съдебната система в страната. Органите на реда не успяват да го разубедят. Младен полита от високия прозорец. 
„Заради две несправедливи присъди си отиват две влюбени сърца”. Това пишело на последната страничка на тефтер, открит в стаята на хотела, където са прекарали последните си мигове 33-годишната Гюлшен и 34-годишният й приятел Младен. Мъжът излежавал ефективна присъда за изнасилване в смолянския затвор. Той е бил родом от неделинското село Диманово. В досието му имало и условно наказание за блудство. Младен бил пуснат в 12-часов отпуск от затворническото общежитие „Герзовица". Кратката почивка на свобода му била необходима, за да припознае 10-месечната си дъщеричка Мадлен, както и да сключи брак с 33-годишната майка на детето. Гюлшен е от Кърджали, живеела в Момчилград и имала син от друг брак. Златков пък имал други четири деца от предишни връзки. Когато бил пускан в отпуск от затвора, той посочвал момчилградския адрес на Гюлшен. Жената имала два несполучливи брака, но не се е предавала пред несгодите на живота. „Вторият й мъж пиеше много. Разделиха се. Тя казваше „продължавам напред", разказват близките на жената. За Младен е казвала, че е прекалено лош и на моменти „много див”, коментираха след трагедията нейни близки.
Любов ли е причината жената да бъде с този мъж с богато криминално досие и тежки престъпления или нещо друго? Звучи и нелепо написаното предсмъртно послание. Вероятно жената е искала да прекрати тази връзка, но затворникът отказал да го допусне. Решил е да умрат двамата по особено жесток начин, но никой да не се доближи до любимата му.
Болната психика е надделяла над здравия разум.

„Любов” прати двама на бесилото и трети в психиатрия?!

Година по-късно след този случай, тежка трагедия разтърси Мадан. Двама младежи сложиха край на живота си, а полицията предотврати трети опит за самоубийство на друг млад човек. 24-годишният Бедри се обесва в селскостопанска постройка, а неговият приятел-23-годишният Рамадан, слага край на живота си по същия начин на тавана в дома си. Преди да предприеме фаталните действия, той е написал предсмъртно писмо. В него обяснява, че е останал разочарован от живота си, както и от любовта си, разказаха тогава негови близки.
Според съседи на Бедри, който пръв слага край на живота си, вечерта преди самоубийството той се е скарал с приятелката си, която тогава е на 14 години. Наскоро миньорът си купил апартамент в съседен блок на седмокласничката. Теглил кредит и си сменил дограмите, направил и вътрешен ремонт. Имал обаче задължения към хора и му било тежко да си плаща заема, въпреки че вземал добра заплата.
Според съседи, парите не му стигали, защото често се запивал с приятели. "Взеха алкохол и си отидоха, често сядат да пият пред магазина, но оная вечер не останаха", коментира тогава продавачка на хранителен магазин. Бедри пил заедно с момичето и Красимир, третият младеж, който полицията успя да спаси от самоубийство и го транспортира в психиатрия.
Когато непълнолетната и Красимир си тръгнали, Бедри отишъл и се обесил в новата барака за дърва. В миньорския град се заговори, че тримата приятели са се скарали заради любовта на момичето…

Пиянска целувка и 10 удара с нож

Жестоко убийство разтриса смолянското село Виево. Сценарият се повтаря – алкохол, скандали и любов – необяснима за нормалния човешкия разум, и опит за самоубийство от убиец. „Обичам го, дори да ме заколи”, предсказала 46-годишната Соня. Тя бе убита по особено жесток начин с десет удара с нож от приятеля си-50-годишния Мариян.
Редица драми съпътствали живота на зверски убитата жена. Бившият мъж на родопчанката се самоубил преди седем години. Предишният приятел на 46-годишната жена пък починал вследствие на задушаване след като заспал у дома си със запалена цигара. Най-голямата й любов обаче се оказва фатална за Соня. В злополучния за жената ден никой от съседите не вярвал, че ще се стигне до зверското убийство. Те били свикнали Соня и Мариян да пият, след което да се карат, бият и вдигат скандали. Затова и не обърнали особено внимание на поредната им свада. Караниците продължили около половин час, след което Соня излезнала на улицата, а приятелят й настоявал тя да се върне. Жената казала да остави ножа и едва тогава ще се прибере, разказва племенницата на убитата Соня. След като жената не се върнала, Мариян изскочил, настигнал я и я наръгал десет пъти в корема. Жената се свлякла пред вратата на дома си, притискайки с ръце шуртящатаот раните й кръв. Пристигналият екип на Спешна помощ само констатирал смъртта й...
Мариян прави опит да се самоубие веднага след зверското деяние. След като неуспял обаче, пробвал и да се обеси с връзките на обувките си, малко преди да бъде арестуван от полицаите…

27 сантиметра хладна ревност

„Виновен съм! Искрено съжалявам, но вече е сторено!”, това бяха последните думи на един овчар, който закла с нож приятелката си заради… ревност.
64-годишният Петър и 51-годишната Милена живеят заедно в Родопите. Далеч от света, слети с природата. Отглеждат животни в Турян.
13 март 2017 година. Овчарят пие бира в малкото магазинче в смолянското село. Бъбри си с продавачката. От дума на дума става ясно, че Милена правила ремонт на комина на къщата си. Намеци за връзка между нея и майстора запалват искрата на подозрението на Петър. Ревността му се засилила още повече след като обърнал три ракии по-късно. След това хванал ножа и… нападнал Милена в една от стаите в къщата й. Наръгва я осем пъти. Жената се опитва да се спаси, бяга, влачи се.
Полицаи я откриват в ливада. Издъхнала. Умъртвена безжалостно с дълъг 27 сантиметра нож. 27 сантиметра хладна ревност, запалена от три ракии и бира.
12 години затвор за убиеца. Делото е приключено.
„Родопи voice”, 24smolian.com
На снимките:
-Хотелът откъдето от петия етаж бе хвърлена Гюлшен
-Овчарят Петър в съда
-Майката на убитата зверски Милена поиска доживотна присъда

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I