Бум на болни с усложнения след грипа има в Смолянско. Отделенията в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ са пълни. Вирусът, който в момента е много активен, дава сериозни поражения на белия дроб с тежки алвеоларни пневмонии, съобщи д-р Емилия Апостолова – зам.-директор на здравното заведение. Предприети са необходимите действия в отделенията, касаещи вирусологични изследвания за идентифициране на вируса, но все още резултатите не са известни.
Една част от пациентите се лекуват в Отделението по анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ). ОАИЛ обаче е изчерпало капацитета си от седем легла. В момента там са приети 9 пациенти, от които 8 са на изкуствено дишане. „В тази връзка сме информирали РЗИ и РЗОК. Имаме готовност да насочим част от потока в следващото най-близко заведение - Пловдив, както е по нормативна база, тъй като на територията на Смолянска област няма друг ОАИЛ, освен в нашата болница. Засега това не се е наложило“, добави още д-р Апостолова.
Много тежко болни има и във Вътрешно отделение, сектор "Пулмология". В момента там се лекуват около 30 пациента с усложнения на белия дроб след вирусната инфекция. Прави се всичко възможно да се ограничи заразата. Въведено е частично ограничаване на посещението, работи се с маски и т.н. 
С доста висок капацитет работят Спешно отделение в болницата, с много прегледи от цялата област, и неотложния кабинет, който е към ДКЦ и поема една голяма част от пациентите. Не се връща нито един човек. Всеки, който е стигнал до МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" се обработва и се намират начини за лечението му.
Д-р Апостолова заяви, че напрежението идва след обнародвания в петък в Държавен вестник анекс съм НРД 2019, в който е вмъкнат нов текст, липсвал в проекта. Той гласи, че колкото са леглата, преброени от здравната каса, това ще се плаща. Ако здравните заведения приемат повече пациенти, няма да бъде заплатено лечението от НЗОК. „Направихме медицински съвет и с колегите сме уточнили, че в болницата има възможност да се лекуват още пациенти и няма да връщаме хора“, посочи д-р Апостолова
Във вторник се проведе заседание на Кризисния щаб за борба с грипа и бе обявена предепидемиологична обстановка.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I