Те са шофьори, те бачкат, те пият, те се бият

Мъж се прибира у дома от сбирка с културно-напоителна насоченост. Демек, пиян като свиня. Жена му го чака в коридора в поза „самурай в атака”. Точилката е заменила меча в ръцете й. Нафирканият се скрива моментално под масата в кухнята.
-Излез, бе, излез!-следва.
-Няма да изляза, да видиш, че мъж има в тая къща!-е отговорът.
Алкохол и невероятно красиви жени. Усещането за планината. Имаме от всичко това по много. Очи като бездни, в които всеки може да загуби себе си. Това е погледът на родопската жена. Всепоглъщащ. Ужасяващо прям и безкомпромисен. Изпепеляващ, откачен до безумство. Никой не желае да види ядосана планинка на закуска. Ще сключи сделка да я замени срещу пържене в казан с хилядолетия. „Тя не се трае, бре братчед!”.
Ако жена от Родопите трябва да защити мъжа си-ще влезе в пъкъла заради него, ако той я ядоса-ще го превърне на жарава…

Те са сами…

Колко са гурбетчиите? Много. Така би отговорил всеки попитан кмет. От общински до селски. До последната паланка в региона.
Кои остават?
Старци, жени и деца.
Недоимъкът е най-суровият учител. Той превръща жените в най-коравите мъже.
Те са сами. Изоставени заради икономическата действителност. Изпадащи във всякакви ситуации. Мъжете им са зад граница. Работят, за да почувства семейството „семейния уют”. Те се справят ден след ден със задачата да бъдат „мъжа пред децата”. Болки и радости се разбиват в телата им сякаш морски вълни в скалист бряг.
Те са сами и устояват, на всичко.

Шофьори по съдба

Над 25 000 автомобила има в движение само в Кърджали. Огромен процент от тях се управлява от жени. Дамите в Родопите са 2 в 1. Ролята на съпруги е отдавна в скрина с чеиза. Шофьорската книжка е изтрита от праха и влязла в употреба.
„Всяка сутрин на тръгване за работа на паркинга се поздравявам с жени. 80 на сто от живеещите в кооперацията са дами, които стържат смело джамовете на автомобилите и подгряват колите, за да закарат децата на училище и детска градина. Мъжете им са зад граница”, споделя родопчанин, живеещ в кърджалийския квартал „Възрожденци”.
„Никога не бих дал автомобила на жена ми. Не може да се справи. Но, мен ме няма, тя трябва да е главата на семейството у дома. Ще кара, к`во ще прави. Не можела да паркира назаден, ще се научи. Не можела да кара нощно време, ще свикне. Мен ме няма”, казва гастарбайтер от Джебелско, понастоящем в Германия.
Жените се превръщат в основата на семейното гнездо. Те излизат рано сутрин и водят децата, те ги вземат, те пазаруват, те въртят цялата къща.

10 часа на крак в името на децата

„Ставам в 5,30 часа всяка сутрин, за да закарам едното на училище, другото на градина. Приготвям им закуска. Измивам едното, а другото през това време е заспало отново. Слизам от седмия етаж, защото асансьорът отново е развален, а дадох последните си пари на събирача на такси за входа. Аз гладувам, но децата имат. Ударих колата при паркиране от бързане. Трябваше да ходя и на сервиз. Имам един почивен ден-в неделя. А дори тогава ставам рано, защото някое от децата се е събудило и мрънка за нещо. Иначе за даскало не мож ги вдигна. Пера, готвя, гладя, простирам, събирам прането, чистя, работя, ремонтирам, едно кафе не мога да изпия с приятелки. Разчитам единствено и само на себе си. Колко ще издържа?”, казва 38-годишна родопчанка. Майка на две деца. Мъжът й е в Холандия. Прибира се два-три пъти в годината. Тя работи по 10 часа на ден. Майка е по 24 часа. Почивен ден няма.
И като им писне от всичко…

I want to break free

„Знаеш ли какво значи да ти писне, знаиииш ли, беее?”.
Крещи жена. По документи се води „семеен скандал”. Но по действителност е нещо друго.
Бой след пиене, побой след всеки запой. Жена налага мъжа си.
Кърджалиец спокойно ще може да надига чашката и да боде салата без да се притеснява от шамарите на жена си. „Тормозеният” нашенец си издейства ограничителна заповед спрямо съпругата си след като е бил жертва на домашно насилие.
Уникалният за региона случай „Жена налага мъжа си” мина през две съдебни инстанции в града край Арда.
Магистратите наложиха мярка за защита от домашно насилие в полза на родопчанин и в рамките на 4 месеца жена му няма да може да се доближава на по-малко от 20 метра от него. Изключение може да се прави само в дните за осъществяване на лични отношения с двете им деца.
„Той често употребява алкохол и се прибира пиян късно през нощта в жилището”, заяви в съда наказаната дама. Тя дори се е оплакала, че е жертва на физическо насилие от страна на мъжа. То обаче не бе потвърдено и от съдебен лекар, при който родопчанката е потърсила освидетелстване за нанесени травми.

На Ал Капоне сестра му…

„Гладен, ко да правя…”, изрича жена от Родопите. Оправдава кражба на храна. Задигнала е с ловкост три луканки, два салама, два кашкавала и кисело мляко. Била е гладна. Но и жадна. Сърцето не издържало и ръцете посегнали и към две бутилки „Джак Даниелс”. Да преглътне по-лесно плячката. А и присъдата.  Жената е в затвора. Мъжът й не можел да издържа семейството, децата.
„Пак ще взема, не може така. Мафията е другаде, ние будали ли сме? Тя открадна държавата, па ние?”, пита жената.

Живея за децата си…

„Живея за децата си. Те са смисълът на живота ми”, категорична е родопчанка.
Влиза в съда за няколко обвинения. Мъжът й е в чужбина. Тя излиза да се забавлява. Гаврътва няколко чашки и купонът влиза в други измерения. Особено в малките часове на денонощието. Жената крещи и вика пред бар. Обидена е на охраната. Идват полицаи. На единият къса пагона. Разжалва го, а втория-ухапва по крака. Култово!
Всичко доволно полято с лексика. За всички видове роднини.

Вземи тоя нож, бе!

Часът е малко след 3. Звън на вратата. Мъж на средна възраст отваря и на прага на жилището му вижда стомана. Ножът проблясва и влиза в крака му. Шурва кръв. Чува думите „Умри, бе, куче!”. Разпознава безпогрешно фалцета. Той е изтръгнат от бившата му жена.
Едва пролазва до комшиите, за да поиска помощ. Следват операции и дела.
Нож, забит от жена му. Бившата.

Как да тръгнеш да ги сваляш?

„Тук жените псуват като мъже, бият се като мъже…, как да тръгнеш да ги сваляш?”.
Из песен на френски рапър, който описва взаимоотношенията в родния си град Марсилия.
Щот не е бил в Родопите.
-Ти ли ще спираш тук, бе? Цървул! Махай се!
-Това не е твоето място…
-На кой говориш така баааа…
След този кратък диалог за паркомясто в Кърджали, следва удар в главата на мъж. Извършен е от жена, която използва за оръжие пепелник. Родопчанинът се сгромолясва, налага се намеса на екип на Спешна помощ. Прибран е с комоцио.
Просто е спрял пред офиса на дамата. Ама това било нейното място. Тупа-лупа, само на мъж стана.

Не изнудвайте жена в Родопите!

Много правилен и на място призив. Не го правете. Тези дами тук са много нежни, но могат да се превърнат в истински оръжия, в които няма никакъв сантимент.
Млада жена наръга с нож любовника си в автомобил и го остави да умре. Бавно и полека докато изтича кръвта му, влачейки се по земята едва слязъл от автомобила си. Причината-мъжът я изнудвал с нейни голи снимки. Искал секс по всяко време, което прецени за правилно. Инак-пускал фотосите в нета.
Изнудването за секс сработило до втория път. Трети нямало…

***
Как да се опише родопската жена? Изключително нежна, много красива, корава, свикнала на работа, на отговорност. За нея честта е над всичко, може би и парите също? Прекрасната Шушана?
Суровата Шушана може да отвори люта рана в сърцето на „тирана”. На всеки.
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-Пълен комплект „козметика”
-…сила и на пътя

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I