Първата събота от Великия пост, когато се чества св. Теодор Тирон, наречена Тодорова събота, за присъстващите в храм „Св. Великомъченица Неделя“ – Смолян, бе наистина впечатляваща. Красиви песнопения, силни молитвени текстове, поучителни  ангелски четивна, вглъбени изражения на лицата и особена радост изпълваха храма.  Десетки богомолци, сред които и деца, молитвено очакваха светото Причастие.  Завладяващо. Насърчаващ пример. Показателно за спасяване на душите.
Празничната Литургия бе отслужена от архиерейския  наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който е и председател на храма. Заедно с иконом Запрян Шиков – енорийски свещеник  и секретар на Архиерейското наместничество, и с църковния  хор с диригент Росица Казалиева,  последованието на неделната Литургия течеше сякаш с ангелско присъствие и послание за мир и благодат.
Едно от четивата, които архимандрит Висарион прочете, е от Евангелието на св. апостол Марк за съботния ден. Непознали божествената същност на Христос, книжници и фарисеи се възмущавали защо през съботния ден лекува болни и опрощава грехове, защо е на една трапеза с грешници и пр. А Христос, като чул това, им казал: „Здравите нямат нужда от лекар, а болните; не съм дошъл да призова праведните, но грешниците /на покаяние/… Съботата е направена за човека, а не човек за съботата; така щото Човешкият Син е господар и на съботата. Има власт на земята да прощава грехове.“ Тоест  - и съботата е ден, в който могат да се изпълняват житейските задължения, но душата да е насочен към Господ, да има човек милост и праведност в сърцето си, каквото и да върши, да не отстъпва от вярата.
Днес, в първата съботаот Великия пост /Тодоровден/ ние отбелязахме знаменателното събитие от времето на гонителя на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363), каза на богомолците иконом Запрян Шиков. За негов спомен осветихме коливо /варено жито/. С него са се хранили цяла седмица православните християни в Цариград, когато императорът наредил всички плодове и храни на пазарите и тържищата да се напръскат тайно по време на пост с кръв от идолски жертви. Св. Теодор Тирон се явил на Цариградския епископ Евдоксий и го предупредил. Така християните били спасени от оскверняване, а императорът бил посрамен. Затова ние осветихме това коливо днес за чест и слава на Иисус Христос, нека Той да живее в нас и да ни укрепява в нашите молитви, в заключение призова иконом  Запрян Шиков.
Негово Високопреподобие  поздрави именниците, пожела спасителен пост, в който да укрепваме, да ни дава сили да се молим за целия български народ, за целия свят. Божията Майка да не ни оставя, да бди над Родопа планина. Свети Теодор Тирон да ни осенява със своя  образ. Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат над всички нас!
Празничното богослужение на Тодоровден завърши с песнопението „На многая лета!“.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I