Освен църква „Св. св. Константин и Елена“ Момчиловци си има и параклис, посветен на същите равноапостолни светии, който се намира на 3 километра  високо над селото. По традиция  честването на храмовия празник на този параклис се отслужва през първата събота след 21 май. Така днес в присъствието на много богомолци и именници  параклисът празнуваше. Тук бяха кметът на с. Момчиловци Сийка Суркова, кметът на с. Петково Юлиян Чиев, общинският съветник Мариана Сивкова.
Водосвет за здраве и спасение и молитва за благодарност към Бог и равноапостолните св. цар Константин и майка му св. царица Елена отслужи архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с протойерей Николай Рангелов - председател на храма  „Св. св. Константин и Елена“ в  Момчиловци и отговарящ  за едноименния параклис.
Архимандрит Висарион призова Божието благословение над селото и жителите му, които да преуспяват във всички добродетели. Бог да ги пази от всяко зло обстоятелство. Да има  мир и безметежие. Да живеят във вярата, да крепнат в надеждата, да пребъдват  в любовта.
На всички бе раздаден благословен курбан.
По повод празника на параклиса кметът на селото Сийка Суркова сподели: „Много ни е радостно, че за една седмица три пъти при нас е архимандрит Висарион – за откриването на чешмата в памет на отец Константин Канев, на храмовия празник в Момчиловци и на днешния втори празник, посветен на свети Константин и света Елена.  Построяването на този параклис преди десетина години е подето от именници, но са участвали почти всички от селото. Инициативният комитет е много сериозен – освен, че се е справил със стоежа, той се грижи и за поддържането на параклиса, и за провеждането на храмовите празници. Някога тук е имало параклис, един от най-старите в района със същото име.“
Росица Примовска
Снимки: Красимир Здравчев
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I