В Община Смолян започва реализация на проект „Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян“. Това стана ясно на пресконференция в сградата на администрацията.
Зам.- кметът Марин Захариев посочи, че грижата за тези лица е проблемен сегмент в градовете в страната, в които има малко или няма места, в които хората с деменция да прекарват време през деня. За тези хора трябва да бъдат полагани грижи ежедневно и с откриването на Центъра ще се облекчат грижите за тях на техните семейства. Едно от условията бе той да е в реновирана сграда или за него да бъде изградена нова. „Избрахме сградата на бившия тубдиспансер, защото там има двор , което също беше друго условие за Центъра, за да има място за разходки. Надяваме се в срок и качествено да осигурим услугата и след това да имаме финансиране за функционирането на този център, който е нужен и ще задоволи потребностите на голяма част от населението“, коментира Захариев. Той отбеляза, че се надява да се изпълни успешно поредния проект по ОП „Регионално развитие“ и сградата да бъде използвана като комплекс за социални услуги.
Подробности за проекта представи ръководителят му  инж. Йордан Щонов. Той се   финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г“. Общата му стойност е
553 159.32 лв. с ДДС, а продължителността  – 24 месеца от сключването на договора или до 12.12.2020 г. Проектът предвижда ремонт, който включва вътрешно преустройство на съществуваща сграда в Смолян, обзавеждане и оборудване за разкриване на социална услуга „Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“. За целта ще бъде извършено вътрешно преустройство на съществуващата сграда с отпаднало предназначение. За нуждите на центъра ще бъдат използвани първия и част от втория етаж на сградата.
По данни на Регионалната здравна инспекция – Смолян с основна диагноза деменция в община Смолян има общо 52 лица, поясни инж. Щонов.
Щонов уточни, че целта на проекта е да бъде осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нова качествена социална услуга за възрастни хора с различни форми на деменция в Смолян.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I