Класирането на ФК „Родопа Смолян“ в Трета лига зарадва смолянчани, че тимът се завръща към професионалния футбол. По-възрастните с носталгия си спомнят за успехите на родния ни футбол, когато беше в апогея си. Те припомнят, че Смолян е дал 11 състезатели за Националния ни отбор през годините. „Родопа” е бил страшилище. Покойният вече председател на Футболен клуб „Родопа” –ветерани Георги Делов казваше, че сме побеждавали ЦСКА и „Левски”. Той беше категоричен, че не трябва да се забравя откъде се е тръгнало и да се даде заслуженото на спортистите, прославили града ни.
Инвестициите, които прави Община Смолян за обновяване и изграждане на спортната база, са напълно оправдани. Ръководството на общината подобрява качеството на живот, за да се създаде атмосфера за развитие на спортните клубове, да има благоприятни условия за спорт на младите хора, както и да се провеждат състезания от различен ранг и децата да могат да избират как и какво да спортуват. Общината влага между 800 хил. лв. и 1 млн. лв. годишно за обновяване, поддържане на спортна база, консумативи, дооборудване – басейн, зала тенис, голяма спортна зала и възнаграждения на заетия в тези дейности персонал.

Спортните клубове не плащат нищо на общината

за ползването на спортната зала, басейна и стадиона. Таксите, които се събират, не постъпват в администрацията. „Отопление, ток, вода, поддръжка, всичко това е ангажимент на общината и не искаме и стотинка от децата”, посочва кметът Николай Мелемов. Според него, такава политика към детските спортни клубове е най правилна, за да се осигури достъп на всяко дете до спортната база, което желае да спортува.
Всички клубове събират месечни такси в различни размери от 15-30 лева съгласно техните устави, същите постъпват в клубовете  и те разполагат с тях.
Всички спортни съоръжения се ползват безплатно от всички клубове по график, като разходите за консумативи – издръжката /ФРЗ, Осигурителни Вноски и други/  на персонала обслужващ всички спортни съоръжения, ток, вода, пелети, дезинфекционни препарати и всички консумативи необходими при експлоатацията са за сметка на Община Смолян.
 Отделно с решение на Общ.съвет Смолян и приета наредба се разпределят годишно за подпомагане на клубовете 80 хил.лева. Подпомага се  участието на децата във всички ученически игри  в различни спортове  - /транспорт, храна/. Отделят се средства и се подпомагат децата със СОП за участие в спешъл Олимпикс – трета година се завръщат с медали.
След прекъсване за повече от 20 години, емблематичния за смолянчани Плувен басейн отвори през 2016 г. за посетители. Почти никой от местните не вярваше, че това е възможно да се случи. Басейнът е изцяло реконструиран, таванът на сградата, както и подовите настилки. Проектът осигури на града една модерна база за развитието на професионалния и аматьорски спорт. Дневно през него минават по 150 човека, което показва, че наистина градът е имал голяма необходимост от този басейн. Провеждат се редовно състезания. Удобен е и за масови мероприятия, и за родителите, които изчакват децата си. Използва се от плувния клуб в следобедните часове.
Преди да бъде пуснат басейнът, беше реконструирана  и рехабилитирана Многофункционалната спортна площадка и спортната  зала, съблекалните на стария стадион. Смолян може би е бил единственият областен град без Многофункционална спортна площадка до 2011 г. Дотогава е имало само една, която е била в окаяно състояние.

Сега има седем площадки.

Провеждат се турнири, национални финали на първенства по футбол за военни, ученически игри и др.
Многофункционална площадка е с игрище за тенис на корт, волейбол, две игрища за футбол и за баскетбол. В Смолян  нямаше нито един тенис корт, а сега с  подкрепа на общината и с частна инициатива са изградени четири тенис корта.
Натовареността на обектите е голяма и зимата, и лятото.

Спорната зала също стана едно желано място за спорт и престижни състезания.

Тя бе реновирана изцяло, в това число и отоплението. Има голяма зала за волейбол и баскетбол, зала за мини волейбол, която се използва и за бадминтон и бойни изкуства.
Другата желана спортна придобивка е стадионът в кв. „Райково”, който е с естествена   на много високо ниво. Капацитетът му е 6000 места. Разполага само с една трибуна, която е оборудвана с метални седалки. Снабден е със специална кабина за журналисти. Съоръжението разполага и с лекоатлетическа писта, а в близост са разположени и няколко тенис корта. Перфектните условия, които предлага община Смолян, привличат от години наред елитни футболни отбори, които провеждат подготвителните си лагери. Сред тях са  Лудогорец”, юношите на „Орлите”, ОФК „Поморие” и ФК „Верея”-Стара Загора и други отбори.
настилка и се поддържа
По ОП „Региони в растеж” предстои тази година да се открие новият физкултурен салон в Природоматематическата гимназия  в „Райково”. Той ще представлява една модерна мини спортна зала с 200 места за сядане, с фотоволтаици, със соларна инсталация и цялостно реновиране на площадките пред гимназията. Целта е да се ползва не само от ученици, а и от жителите на квартала.
Община Смолян ще продължава да инвестира и да подпомага спорта и може би няма да бъде далече времето, когато пак ще се похвалим с олимпийски шампиони. Модерната ни спортна база ще привлича и елитни отбори, ще се провеждат и състезания, които ще бъдат прекрасна реклама за Смолян.    
Смолян възвръща спортната си слава, това е мнението на спортни деятели, състезатели и шампиони. Кметът Николай Мелемов и ръководството на общината спазиха обещанието си, което дадоха още първия мандат, че ще работят за развитието на спорта и спортната база.
Николай Михайлов, 24smolian.com













Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I