Преди три месеца за няколко часа фейсбук се срина и настана ужас. След като беше отстранен проблемът се появи шеговит пост със снимката на създателя му Марк Зукърбърг, който гласеше: „Изплаших ви, нали ?!”. Вече имаме чувството, че всичко се управлява в социалната мрежа, там живеем повече отколкото в битовата реалност. И журналистиката стана фейсбук –журналистика, коментират медиите. А управляващите вместо да ни канят на събития предпочитат да се включат онлайн и да излъчват посланията си, както и да публикуват постове за дейността си. Чрез фейсбук те си разменят и реплики, отговарят и се надпреварват кой първи ще се изкаже по дадена тема. Не е далеч и времето, когато може би медиите ще бъдат заменени от виртуални журналисти, прогнозират специалисти по комуникациите.  

Онлайн живот

Не можем да живеем вече без социалната мрежа, защото нашият живот е вече онлайн.  Няма как да не се запитаме - кой всъщност е този, когото обичаме - виртуалните приятели в социалната мрежа или самата социална мрежа? Фейсбук ни промени завинаги. И вече не сме същите. Приемаме непознати за приятели, споделяме с тях лични неща, обикваме ги, липсват ни, чакаме съобщенията им и електронните им целувки и си пийваме питие  или кафе в зависимост от часа. Но сами, пред екрана. Смеем се сами, плачем сами. После блокираме „приятеля", който ни е наранил без никога да сме го виждали. А нищо не губим, просто се разочароваме.
Много често пък заради неповторимата романтика онлайн, много дами споделят, че не искат среща на живо, защото пак ще се стигне до битовизма и мъжът пак ще я разочарова. По-добре малко романтика и разтоварване в мрежата, защото другото – битовото си чака. Мъже пък споделят, че се спестяват пари от чата при свалка с дами онлайн. Не плащат вечери, подаръци, стаи за хотели,  а пращат на воля снимки, емотикони с целувки и др., за да облъчат жената отсреща. Не липсват и разочарования. Има такива, които слагат превъзходни снимки, крият годините си, пола си, семейното си положение и зарибяват наивници или наивнички.
Сега обаче и мъжете са се изучили. Те са наясно, че снимките на дамите минават през фотошоп и затова искат след сприятеляването жената да включи видеочат, за да я видят как изглежда. За този нов прийом сподели смолянчанка, пак в социалната мрежа. И беше много ядосана.

„Изучихме се и ние.

Какво ни лъжете със снимките, а на живо сте грозни като на св.Георги- змея”, коментира пак под въпросния пост мъж, който явно се е „опарил” в мрежата. В този смисъл и свалките, и предлагането търпят развитие.  
Семейства продължават да се развеждат заради Фейсбук. Най-вече нежните половинки срещат романтика по време на чата и съвсем забравят за домашните си задължения. Оттам екшъни с разгневени съпрузи, които чинно чакат салатка за ракийката и вкусна вечеря, докато жена им чете по фейса за любовта и личностното й развитие. Други не трият съобщенията си по вайбъра или месинджъра и става страшно, когато бъдат разкрити.

От рецепти до изчезнали хора

В социалната мрежа търсим рецепти, за да готвим, изчезнали хора, събираме средства за благотворителност, купуваме, продаваме, споделяме щастливи и нещастни събития, предупреждаваме за опасни стоки. По даден проблем се прави група за ужилени от банки и бързи кредити, групи на живеещите по градове и области хора, религиозни групи, групи на пътуващи, майки търсят изоставените си деца и много други. Голяма скорост е придобила смолянска група за това къде дебнат полицаи по пътищата, къде има катастрофи, проходими ли са пътищата и в какво състояние са.  
Фейсбук е опасно място за децата ни заради дебнещите педофили в нея, които зарибяват тийнейджърите. Полицията непрекъснато предупреждава за това и то отново най-масово чрез Фейсбук пуска клипове и предупреждения. Пак там, защото родители и деца ще го видят веднага. Хората се шегуват и казват, че ще дойде време и ще се правят деца онлайн. Най-странна гледка е, когато влезеш в заведение и виждаш всички гледат и чатят по смартфоните си. Уж са заедно, ама не. Всеки се е вглъбил и не общува с човека, с когото уж е излезнал да се види. 

Ние сме само в мрежата, не можем без нея.

Така сме се зарибили да бъдем информирани нонстоп, че правейки нещо хвърляме един поглед и на телефона. 
Новините се движат със скоростта на светлината, реакцията също е светкавична. Дискусия предизвикат и интернет –троловете, цанени от политиците, за да им правят пиар и черен пиар на опонентите им, както и фалшивите новини.
Фейсбук върши идеалната работа за постигане на всяка цел. В социалната мрежа  вървят дискусии,  вихрят се словесни войни, споделят се радости и неволи. Почти всички политици вече си имат личен или служебен профил, който използват за източник на официални съобщения. 
Най-лесно може да ти се отговори на сигнала или питането ако го напишеш на профилите на кмет, областен или друг началник, който е отговорен за даден проблем. Подават се сигнали, мнения, препоръки и снимков материал. Когато се обявят обществени обсъждания по важни проблеми за Смолян няма особена посещаемост и интерес. Но какво става във Фейсбук групите, там се вихри истинска дискусия. На потребителите не им пука, че пишат неграмотно, важно е че се изявяват и се чувстват значими. Все някой ще ги забележи в социалната мрежа, ще им отговори и така ще бъде забелязани. Забавно е, когато грамотни правят забележки на неграмотни за постовете. Засегнатите връщат топката като им обясняват колко са грозни или пък го удрят на политически пристрастия.
Хората казват, живеем в 21 век и не е необходимо да се разкарваме до общината или друго място да подаваме писмено сигналите, по-бързо става в мрежата – пишем, споделяме и ни се отговаря. Предизборните кампании също се водят във фейсбук.   
В мрежата вече всеки има достатъчно силен глас, за да бъде чут от хиляди. Потребителите са склонни да разказват за проблеми, когато срещнат сходно мнение. Лошите новини и слухове се движат с по-голяма скорост от добрите. Затова и политиците се насочиха към социалната мрежа, за да предават посланията си.
Има такива, които закриват профилите си, но после пак ги активират.
Социалната мрежа и като цяло Интернет промени и продължава да променя живота ни. Всеки шести човек в света ползва Фейсбук, който е безспорно най-голямото изобретение на 21 век.
Матрицата така ни погълна, че животът онлайн продължава…
Николай Михайлов, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I