„Даваййй, ти сиии! Върти, върти, ареее, къде сте, дайте по десет левааа!”.
Призив по микрофона, отправен от полупияна девойка към още по-нафиркани мъже, които ма`ат гюбеци в двора на къща. В едно родопско село. Часът е почти полунощ, но компанията е завладяла поляната. Извадени са огромни тонколони, набримчена е ретро чалга, редуваща се с най-долнопробните цигански маанета. Цялото село се оглася от ритмите и крещящи в пиянски възторг хора. По микрофона се чуват звуци от гласове, достойни да заместят аудиото в научнопопулярен филм за древния бит на праисторическите хора. Нещо от сорта „Ррряяя, ххххъ, ааааааа”, а човек истински добива представа как хората от пещерите са тръгвали на лов или война с другото племе.
Цялото село не може да мигне до сутринта. Компания от града просто е решила да се забавлява. Собственикът на двора, където преди години родът му е бил част от битието на патриархалния ни народ, е преценил, че мощният саунд и кючеците трябва да станат част от съвремието на цялото село...
Около пет часа следобед. Родопски град. На паркинга на жилищна кооперация в един квартал се готви нещо по-така. От бусове се стоварва техника, слизат музиканти и след малко се започва. Луда дандания, а десетки започват танци.
Стотици зяпачи пък люпят семки или надигат бутилки бира или патрончета в такт с музиката. Къна, тоест ергенското парти на бъдещата булка. Ресторантите са излишни. Заместени са от купон под звездите. Дансинг е паркингът, автомобилите се използват за бар-плот за напитките, звукът се предава от блок на блок...
Съвремие в пълния му звуков и напоителен блясък. Новото време, в което душата сякаш е изопната, обърната отвътре навън. Показва безсрамие и страст, с категоричност заявява-аз съм свит 6 дни в седмицата, могат да ме мачкат, ама на седмия съм... мада фака!
Четете по-късно днес темата на 24smolian.com:
Времето на различните поколения
Би смарт: Сигурност, Свобода, Силикон…
От лагер – школи по трезвеност до Минка с изкуствените…
24smolian.com
Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I