Община Смолян приключва проект за вътрешно преустройство на съществуваща сграда в гр. Смолян (Тубдиспансер)

Община Смолян приключва проект  BG16RFOP001-5.002-0024-С01„Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства  в гр. Смолян“, Приоритетна  ос 5 „Регионална и социална инфраструктура”, процедура за директно предоставяне № BG16RFOP001-5.002 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания”, Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие“.

В рамките на проекта е извършен ремонт на част от сградата на бившия Тубдиспансер, която занапред ще функционира като Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Целта е да бъде осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нова качествена социална услуга за възрастни хора с различни форми на деменция в гр. Смолян в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

По проекта е направено вътрешно преустройство на съществуваща сграда в гр. Смолян (Тубдиспансер). Постройката се състои от 4 етажа – първи, втори, трети и полуподземен. Вътрешното преустройство за целите на дневен център засяга част от полуподземния етаж, целият първи етаж, част от втория етаж, трети етаж - без проектна намеса-само асансьорната клетка, както и частичен ремонт на покрив. Проектът е съобразен с функционалните и градоустройствени изисквания към социална инфраструктура от подобен тип и цели осигуряването на здравословни и качествени условия по време на престоя в центъра.

В сградата са осигурени асансьор, стълбище свързващо всички нива в сградата, котел на ток и пелети, чакалня, регистратура, кабинет за психолог, кабинет за индивидуална работа, кухня с трапезария, дневна стая, зала за лечебна физкултура, рехабилитация, зала за арт-терапия, стая  за трудо-терапия, спални помещения. Извършени са: ремонт на покрив, фасади, частично дограма, настилки, подмяна на отоплителна, ВиК и ел. инсталации, вкл. повиквателна система и монтаж на соларна инсталация за БГВ. Включени са дейности по осигуряване на достъпна архитектурна среда и вертикална планировка на дворното пространство.

Дневният център е планиран с капацитет 40 ползватели и 8 души персонал.

Общата стойност на проекта е 553 059.61 лв., с продължителност - 24 месеца от сключване на договор за БФП, а именно до 12.12.2020г.

Услугата Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства ще се предоставя в рамките на следващ допълващ проект, с който Община Смолян ще кандидатства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Този документ е създаден в рамките на проект № BG16RFOP001-5.002-0024-С01„Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства  в гр. Смолян“, Приоритетна  ос 5 „Регионална и социална инфраструктура”, процедура за директно предоставяне № BG16RFOP001-5.002 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания”, Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Смолян и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014 – 2020 г.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I