Смолян е един от най-бързо обезлюдяващи се региони в страната. Причините са много. Само една от тях е липсата на хоризонти за младите. Всяка година след последния училищен звънец за абитуриентите настава и последното „Сбогом“ с планината. Перспективите са нищожни.

Историята на един млад човек, изгонен от мастит смолянски бизнесмен. Причината-защитил работниците в цехчето му. „Чорбаджията от баирите“ използва същите машини, чийто производител наема младия мъж от Смолян. Гласува му доверие и мъжът вече е на корицата на най-новата брошура на световния лидер в производството на лазерна техника.

Ето какво разказва Дечо от Смолян…

„Аз съм Дечо Чакъров, от Смолян, Магистърската ми степен по механотехника е от Софийския технически университет, в допълнение към която съм завършил няколко курса. Влизам в програмата на КАМ. Винаги съм бил фокусиран върху подобряване на професионалните си умения.

Няколко години работих в България по CNC машини и пластмасови ръжени линии. Машината е моето нещо.

През 2017 година реших да работя в чужбина и се свързах с фирма за набиране на персонал. Скоро получих позиция CNC като служител под наем в HT Laser Keuruu. Компанията ми помогна с организирането на апартамента и практичните неща.

Оказа се, че новият ми работодател е надежден. В работата има интересни и предизвикателни проекти. В момента чакам новата инвестиция в машиностроене, клаксонът Mazakin Integrex да пристигне.

Вече четири години работя във Финландия. Подписах постоянен договор с HT Laser след 8-месечен период на наем.

Жена ми и синът ми се преместиха във Финландия половин година след мен. Сдобихме се с къща и голям двор в центъра на Keuruu. Синът ми тръгна на училище тази есен. В свободното си време се наслаждаваме на природата.

В момента градим бъдещето си във Финландия. Със съпругата ми учим фински и говорим за това с приятелите си. Мисля, че изучаването на местния език е много важно.

За тези от вас, които в момента мислят да дойдат във Финландия на работа, бих казал, че винаги си струва да опитате. Поне можеш да се върнеш."

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I