Евро от там, колети от тук

24smolian.com/Общество

Туба ракия, туршии, както и около 20 буркана с месо. Част от съдържанието на багажника на автомобил при тръгване на гурбет.

Хиляди нашенци отново поеха към Западна Европа след почивката при семействата си по празниците. Приготовленията не пропуснаха частица от родното да отпътува зад граница.

„От там се праща евро, но пък от тук се стягат периодично колети с месо, алкохол. Пътуват с бусове на превозвачи до всяка точка на Европа“, споделя за „Родопи voice“ съпруга на строител в Белгия.

„Предпочитаме да си вземем консервирано месо от дома. Там повечето неща просто нямат вкус. Цените са по-евтини отколкото в България, но качеството е същото. Ако си мислите, че ядете нещо истинско в чуждите вериги тук, то и на Запад си мислят така. Но знаете какво слагате на масата. Най-добре е да се пазарува от селата, от животновъди, защото се знае, че е наистина био. Затова и през лятото подготвяме „месните компоти“, казва заминаващ към Германия гастарбайтер от региона. В бурканите влиза свинско, телешко, пилешко, пуешко, че дори и риба.

Между 20 и 60 евро струва един колет от Родопите към държава в западната част на континента, като тя се определя от килограмите на пратката.

„Аз пътувам със самолет, но преди това изпращам с бус колети от тук, за да не плащам допълнително за полета“, разкрива тактиката си нашенец, работещ на Острова.



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I