В партийни централи се вдигат тостове „Народът свърши нашата работа!"

 

Елена Хаджиева

Неочакваната премиерска оставка, предшествана от още по-неочакваните граждански протести, запалили държавата преди десет дни, дадоха началото на сезона за лов на политици в България. След изявлението на Бойко от трибуната на парламента в сряда, България никога няма да бъде същата, тъй като с него си отива и една цяла политическа епоха, изградена за по-малко от 4 години. „Държавата е като пещ с жарава във всяко отношение", коментира виден политолог. От една страна, партиите се страхуват от народния гняв в навечерието на редовните парламентарни избори. Протестиращите неведнъж дадоха да се разбере, че не искат никой политик за ментор. Именно това е спирачката, която засега удържа основните играчи да яхнат протеста и набързо да обещаят евтин ток, високи заплати и „всички маскари в затвора". От друга страна, тайно из централите гърмят бутилки с шампанско, а тостовете гласят „Народът се справи по-добре от нас!". Същинското препятствие пред тях обаче са лицата, които ще сложат по листите, тъй като протестът е срещу статуквото в изминалите 23 години, като със сигурност включва и вечните депутати, някои от които с 22 години стаж.

С първия демократичен референдум в нашата страна бе даден и стартът на предизборната кампания. Въпреки слабата избирателна активност, процентите, които се получиха позволиха на партийните централи да оформят добри социологически резултати и на тяхната основа да градят програмните пропаганди.

 

Референдумът, токът, 300 по улиците и новите депутати

 

Референдумът, мизерията и високите сметки за ток са водеща тема за родопчани. Факт е, че за пръв път от години, стачката срещу високата цена успя да изкара над 300 смолянчани на протест, макар и за час и половина. Искайки справедливост, те издигнаха лозунги и за смяна във властта без да споменават имена.

Очаква се гласовете на смолянчани да пратят в парламента четирима депутати. Шанс да имат свои представители са БСП, ГЕРБ, ДПС, както и партията на Кунева и СДС, подкрепени от всички останалите партии в сектор-дясно. Ако такава коалиция няма, то битката ще бъде кой ще има двама депутати – БСП или ГЕРБ, като всичко зависи от това, кой ще води листата на ГЕРБ и кой ще е втори при социалистите.

Идат избори предсрочно, а очаквано листата на социалистите в Смолянско ще води областният лидер на „червените" Дора Янкова, която имайки предвид позициите си на „Позитано" 20 директно ще бъде избрана да оглави министерство. Вероятно това на европейските средства и работата с общините. Депутатът от Смолян Димчо Михалевски, слуховете отвеждат до началническия кабинет в строителното министерство. Това разбира се, е вариант при сценарий- инженерът да води листата в Хасково и БСП да спечели изборите.

Друг сигурен депутат от Смолянско е настоящата шефка на Здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, която се спряга като водач на листата на ГЕРБ.

Шансове за 42-рото Народно събрание, но при широка дясна коалиция, ще има и Зарко Маринов, който бе издигнат от ДСБ още преди нова година. Той обаче трябва да се пребори с голяма конкуренция от представителите на Кунева.

В ДПС актуалната клюка сочи, че досегашният фаворит на Доган – Ариф Агуш ще бъде подменен с Мустафа Карадайъ, който има мощно лоби сред новото областно ръководство. Изказването на Лютви Местан от 16 февруари обаче, че нямало да има смяна на имената в листите, подсказва, че има вероятност Ариф Агуш отново да е начело.

При РЗС най-вероятно листата ще се води от девинчанина Живко Чепишев, който в момента е председател на Общинския съвет в града на минералната вода. Преди време той поде кампания за отваряне на болницата, обявявайки война на досегашния си съюзник в лицето на кмета Цветалин Пенков.

При Кунева, ако няма коалиция почти сигурно е, че листата ще води Димитър Палагачев – общински съветник в Смолян. В момента именно той обикаля областта, градейки структури и събирайки електорат.

С партийно строителство напоследък се откроява и ГОРД на Слави Бинев. Неговият човек в Смолянско се очаква да бъде Петър Кадиев.

 

Лютви Местан е сигурен родопски депутат, но може и Доган

 

да бъде водач на листата в регион Кърджали. Почетният председател ще реши къде да бъде първи, възможно е това да е в Благоевград. Почти сигурно е, че ДПС ще спечели всичките 5 мандата в Кърджалийско, където след появата на партията на Кунева ще се „къса" електорат от ГЕРБ и БСП и така никоя друга формация няма да достигне прогнозираната национална квота от 17-18 хиляди гласа.

В Кърджали голямата битка вече започна. Край Арда не е важен изборният ден, а периодът до нареждането на листите. Ремзи Осман смята, че той ще бъде на избираемо място в листата. На същата позиция е и Неджми Али. Сигурен депутат ще имат представителите на алианската общност. За гражданска квота едва ли Местан ще се осмели да предложи човек в първата петица, защото апетитите в Източните Родопи са огромни, лагерите са много и всички са нахъсани. Номер 4 или 5 в списъка се очаква да бъда Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, която влезе в ЦС на ДПС от квотата на новия лидер.

Цвета Караянчева ще води листата на ГЕРБ, но за да влезе в парламента вероятно ще е включена на избираема позиция и в друг район. Милко Багдасаров ще е първи в „червената" листа, ако Стефан Данаилов откаже поканата да води БСП край Арда и на тези избори.

Корман Исмаилов иска да води „дружината" на Касим Дал в Кърджали, ако Доган е първи тук, но няма никакъв шанс отцепниците от ДПС да спечелят мандат.

Всички други формации ще бъдат просто участници.

 

И ако партиите вече се готвят да превземат сградата пред паметника на Царя Освободител, то на хората въобще не им е до избори, независимо, че ги предизвикаха. Всеки трети в Родопите твърди, че няма да гласува.

Както и да си го представят положението, на бъдещите управляващи то няма да им е лесно. Едва ли ще имат 100 дни от народа, ако не повишат доходите, не спрат произвола на монополите и не се борят с корупцията. Който и да е на власт ще трябва да свали или цената на тока, или да вдигне доходите с 30-40%, за да се покрие инфлацията. При това ще трябва да се довършват проекти, да се спасяват болници и да се разберат с природозащитниците по куб въпроси.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I