Масата - единствен обединител
 
Свещта вече е преполовила дължината си. Подухва лек вятър, но пламъкът не се смущава поради нанизаната чашка на гърлото на бутилката бира, в която гордо е намушена пръчката восък.
Кварталът е панелен, градът е Кърджали, „ресторантът"-гараж зад един от блоковете. Маса, няколко стола и изглед към „Водното огледало". В далечината се виждат светлините на моста, коритото на Арда и дори спокойната повърхност на водата. Тишина и спокойствие. Хората се прибират от работа и почти всеки се отбива за по чашка, въпреки ранната тъмнина и застудяващото време.
Мохабетите в импровизираната кръчма са различни като посетителите и напитките, които са избрали, за да изпратят поредния ден и посрещнат новата нощ преди да се приберат при семействата си.
Другата квартална кръчма е в Смолян. По пътя към Пампорово. Кеф ти – гледка към величествените скали, кеф ти – към покривите на града. И тук чашката обединява. Останалото е философия – дали е смисъл на живота или доказателство за отчаянието.
Подобни места са единствен свидетел на размислите, работните премеждия, мъките, радостите, мечтите и всичко на нашенци. Изповедалнята за добро и лошо, „селският мегдан", хоремагът, но насред градския квартал. Разтухата, която нашенецът все още си позволява дори в момент на криза.
Това са масите пред малкия магазин, гаражите, мазетата, там където всички се познават, но наместо меню се предлага по патронче, цигара и изплютата шибана истина с категоричността на самия живот. Масите, на чиято покривка застилат проблемите си съвременните философи. Тези, които оцеляват ден за ден, но всяка вечер неизменно зарязват грижите си в махалата. Не в къщи, а някъде там-между блоковете с искреното желание у дома да се заговори за нещо по-различно, за нещо по-хубаво.
Местата са много, хората още повече. Изповедални, отдушници, както искате ги наречете.
 
От редакцията
 
Четете темата на броя в „Родопи войс" - тук и тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I