Благодатният огън се очаква да пристигне в Смолян към 23.30 часа.
Свещеният огън ще бъде пренесен от Пловдив, а малко по-късно разнесен във всички храмове в Смолянската епархия.
Двама митрополити - Николай Пловдивски и Йоан Варненски, и депутатите Йордан Цонев от ДПС и Здравко Димитров от ГЕРБ ще донесат тази година Благодатния огън от Божи гроб.
Рано сутринта на Велика събота те излетяха с чартър от София за Ерусалим и се очакваше да кацнат около 18,30 часа на летище Крумово край Пловдив, но самолетът закъсня и кацна в 21.00 часа.
Делегацията е от 11 души и по решение на Св. синод я води дядо Николай.
От Божи гроб до България огънят се съхранява във фенери, които се пазят на специално място в самолета. Всички духовници от цялата страна могат да присъстват на тържественото посрещане, да запалят своите фенери и да занесат огъня до епархиите си.
Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос. 
Днес храмът се поделя от няколко християнски църкви. Голяма част принадлежи на Йерусалимската православна църква, има също така арменски, коптски, сирийски и францискански приход. За най-свещеното място в храма се смята параклисът на Гроба Господен. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.
До ден днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I