Французи впечатлени от родния фасул, искат побратимяване със Смолян

Смилянският боб може да влезе във френската традиционна кухня. В Южния град Кастелнодари вече са останали очаровани от фасула от родопското село. Там пък се произвежда ястието „касуле", чиято основна съставка е именно бобът. Французите обаче са дали висока оценка на зърнената култура от Родопите.
Това стана факт по време на визитата на зам.-кмета на Смолян Марин Захариев в Южна Франция. Заместникът на Николай Мелемов се е срещнал лично с кмета на Кастелнодари Патрик Мугард, като по време на визитата се е зародила и идеята за побратимяване на Смолян с френската община.
Захариев е запознал домакините с традиционното производство на смилянски боб и наличието на музей на фасула в село Смилян, с вековните фолклорни традиции, прекрасна природа, бит, култура и възможностите за туризъм, което изненада приятно домакините от Кастелнодари. Именно обаче качеството на смилянския боб е заинтригувал французите. Припомняме, че заради голямото търсене на културата в страната, от тази година стопаните в Смилян ще сеят повече площи с фасул. Напълно пък е възможно бизнесът във Франция също да се нареди „на опашка" за смилянския боб.
В момента предстои да бъде разменена официална кореспонденция и да бъдат предприети стъпки за бъдещо побратимяване на Смолян и Кастелнодари.
Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев поведе родопската делегация в Южна Франция по покана на френската фондация „Обединена Европа". При посещението той се запозна с местни земеделски производители, кооперации, винопроизводители, организацията на работа в местния земеделски лицей. Захариев посети и музикално училище, социални институции. Запозна се и с цялостната организация на сдружаване и работен процес при местния бизнес, който може да бъде приложен успешно в България. Френските домакини от „Обединена Европа",  както и представители на организация от Германия, които посещават България от повече от 15 години, поеха ангажимент за нови кампании и помощ за децата от Дома в Широка лъка. Беше планирана визита на френските и немските представители през октомври в Смолян и региона.
На място във Франция Захариев финализира няколкоседмична работа за съвместно кандидатстване с френската и немската страна по новата програма „Еразъм плюс". След  последната работна среща по нея, бяха подписани партньорски споразумения и се очаква до месец съвместния проект да бъде входиран за финансиране във Франция, уточни зам.-кметът. Всички страни са изразили надежда за одобрение на съвместния проект. Френските домакини изразиха задоволство от коректната, професионална и открита работа със Смолян, Момчиловци, Широка лъка и целия регион и заявиха  готовност за помощ в областта на проекти, земеделие и инвестиции, образование и социални дейности.
В делегацията бяха включени директорите на НУФИ Широка лъка Стоянка Тенова, на Дома за деца лишени от родителски грижи „Катя Ванчева" Станислав Шиков,  на Българо-германския център Ралица Минчева. В делегацията участваха още шефката на дирекция „Програми, проекти и международно сътрудничество" в община Смолян  Евтима Петкова, хотелиери от село Момчиловци, както и представители на неправителствения сектор.

На снимката: Зам.-кметът Марин Захариев с кмета на Кастелнодари Патрик Мугард

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I