По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2014 г. намаляват с 0.4% спрямо края на март 2014 г. и достигат 30.3 хил., като намалението на наетите в обществения сектор е със 6.2% (7.6 хил.), а в частния сектор наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 1.6% (22.6 хил.).
Най-голямо намаление на наетите лица е регистрирано в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности" - с 42.7%, „Култура, спорт и развлечения" - с 38.1% и „Операции с недвижими имоти" - с 24.2%. Увеличение на наетите лица се наблюдава в „Строителство" - с 9.5%, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 8.5% и „Преработваща промишленост" - с 3.2%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 37.6 и 13.4%.
В края на юни 2014 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 1.5% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като намалението на наетите в обществения сектор е с 22.5%, а в частния сектор наетите по трудово правоотношение се увеличават с 8.4%.
Средната месечна работна заплата в област Смолян за април 2014 г. е 637 лв., за май - 646 лв.,и за юни - 650 лева.
През второто тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата за област Смолян се увеличава спрямо първото тримесечие на 2014 г. със 7.5% и достига 644 лв. при 817 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 720 лв., а за частния - 618 лева.
Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата е регистрирано в дейностите „Строителство" - със 17.4%, „Транспорт, складиране и пощи" - с 14.0%, „Административни и спомагателни дейности" - с 12.9% и „Преработваща промишленост" - с 10.5%.
Намаление на средната месечна работна заплата е регистрирано в „Култура, спорт и развлечения" - с 10.9%.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2014 г. нараства с 12.0%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2014 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство" - 904 лв., „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 891 лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа" - 828 лв., „Добивна промишленост" - 820 лв. и „Финансови и застрахователни дейности" - 807 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности" - 446 лв., „Транспорт, складиране и пощи" - 455 лв., и „Хотелиерство и ресторантьорство" - 458 лева.
В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие на 2014 г., област Смолян е на 18-о място по показател „средна работна заплата". Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1 081 лв., Враца - 853 лв, Стара Загора - 838 лв. и София - 821 лева.
Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008 и размер на предприятието според броя на наетите лица. 24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I