Скалите на Момчиловата крепост, край смолянското село Градът, вече са сцена на аудио-визуален спектакъл, пресъздаващ мита за Момчил. Той се изпълнява в тъмната част на денонощието, като включва прожекция на 30-минутен филм, посветен на Момчил юнак. Това съобщиха от община Смолян по повод  приключилия проект „Момчилова крепост–митовете оживяват" по ОП „Регионално развитие".
За екран на прожекцията се използва естествен скален откос в подножието на върха. За зрителите са изградени пейки за сядане с капацитет 50 места. Прожекцията на филма е съчетана със специални димни и светлинни ефекти, сред които са светлинна заливка на скалите наоколо и 4-киловатов прожектор, чийто мощен лъч прорязва небето над крепостта. Във филма образите се пресъздават от популярните актьори Диана Любенова, Христо Гърбов, Добри Добрев и др. За туристите се предлагат и атракции. Първата „Ковашка преса", която предоставя възможност на всеки желаещ да усети сам спецификата на ковашката дейност, като изкове на място собственоръчно монета-сувенир от туристическия обект. Втората атракция е „Грънчарско колело", като при нея посетителите могат саморъчно да си изработят глинен съд. Третата „Фото декор" дава възможност всички желаещи да отнесат като спомен от Момчиловата крепост своя снимка на фона на декори, пресъздаващи специфична среда от Момчиловото време. 
Крепостта е преобразена като туристически обект с художествено осветление, нови пътеки в скалите и оригинални решения за подобряване на пешеходния достъп до върха. С проекта е извършена консервация, реставрация и социализация на крепостта.
На самия връх се намира и Тракийско светилище. В източната част на скалното светилище е открит „Средновековен параклис" от ХІІІ – ХІV в.
Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан І (управлявал 527-565 г.) Съществуването на крепостта е сравнително кратко. Тя е опожарена от славяните и около ХІ в. е възстановена. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил. Тогава се споменава под името Подвис. Играе роля на укрепително съоръжение до Османското нашествие в края на ХІV в. Тогава отново е опожарена и не е възстановена.
Зам.-кметът Марин Захариев обяви, че обектът вече има удостоверение за въвеждане в експлоатация и предстои официалното му откриване. Още това лято обаче крепостта се радваше на голяма посещаемост от страна на туристите.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I