Николай Михайлов
Какво са учениците сега? Едно ново общество без ценности, без морал и ясна перспектива за бъдещето си. Това обобщават с тъга по-черногледите учители в Родопите. По-възрастните от тях с носталгия си спомнят времето на униформите, на вечерния час, а сутрин без бележник и емблема на учебното заведение на единия ръкав не можеше да прекрачиш прага на родното школо. Дори в бившия Икономически техникум сега Професионална гимназия по икономика в Смолян, момичетата трябваше да ходят със сплетени коси. Волности като кок, вееща се конска опашка бяха недопустими, да не говорим за грим, боядисана коса, лак, маникюр, пръстени, обеци и други украшения. Тези, които повишаваха тон или бяха хванати да пушат в междучасия или по дискотеки, които продължаваха до 20 часа за учениците, бяха изправени пред цялото училище и бяха порицавани публично. След две порицания биваха изключвани от училище и носеха прозвището „черните овци". Филмът „Вчера" беше хит на свободната воля на учениците и истинското приятелство, а музиката на „Бийтълс" забранена, но желана. За три неизвинени отсъствия „пътуваш" от училище.
Никой не смееше да повиши тон на учител или да говори в час. Чавдарчетата бяха добри другарчета, да си пионер беше гордост, а да станеш комсомолец престиж. Всяко пионерче минаваше на изпит след седми клас в комсомолската организация и там от  висши партийни функционери беше оценяван дали става за комсомолец или не. Най- хубавото време беше това на ученическите бригади, тогава по-щурите се доказваха и се криеха да не бъдат заловени. Имаше и лагер-школи по трезвеност, където комсомолският ръководител в началото на лагера предупреждаваше: „Ученици, внимавайте, несподелената любов ражда есета, романи, стихове, а споделената ражда деца". Прав е бил човекът, ако допусне някоя девойка да забременее по време на лагера, щеше да му се стъжни живота. Затова се правеха щателни проверки в стаите по нощите, а в същото време влюбени ученици след проверките излизаха по градинките и се целуваха до насита.
Всичко това сега ни изглежда невинно и смешно на фона на това, което се случва с деградацията на повечето млади хора.     

Няма полза от образование, родителите го доказват

Странно е нашето общество, което се блъска от едната крайност в другата. Не че всичко това беше хубаво и заслужава адмирации, но сега всичко описано дотук е в другата крайност. 16-годишен тийнейджър ми показва клипче на мобилния телефон от случка в час по история. Учителката говори, но нищо не се чува, защото всеки прави, каквото си иска в часа. Едни играят карти, други се заяждат и се псуват, дамите си слагат грим, разресват косите си, трети си чатят по телефоните, изобщо пълна бъркотия. Учителката гледа да си изпее урока и се прави, че не забелязва нищо. „Така е в час, пълен купон", отчита момчето. Други тийнейджъри гледат клипче на тяхна съученичка, която се целува с нейна приятелка. Казват, че го одобряват, добре е,  престижно е да си различен, а не да се вписваш в приетите морални ценности. Друг тийнейджър обяснява във Фейсбук, че си търси гадже, защото бил девствен на 18 години.
„За какво да учим и да се напъваме? Моите родители са висшисти и общо взимат към 800 лева от заплати и като разплатят всичко, нищо не им остава. Даже им се бях разсърдил, че не ми купуват нов таблет, а те ми казват, че нямат възможност", споделя ученик.

CV-то се превърна в селфи

Виждам пред смолянско заведение няколко девойки, вперели поглед в мобилните телефони, пушат, пият кафе и мълчат. Заведението е в близост до училището им, но това не ги притеснява. Попитах ги като завършат училище как смятат да се реализират. Всички вкупом казаха, че ще напуснат Смолян, а и България. Затова наблягали на английския. Разчитат и на добрия си външен вид и освен да учат нещо в чужбина се надяват да си намерят мъже и да останат там. Момичетата се насочват към Германия, Англия, Испания. Използвали и Фейсбук, за да си търсят приятели в чужбина. Многократно си правят селфита, за да изберат най-добрия кадър, за да се пласират в социалните мрежи. Посочиха, че се рекламират със снимки по бански, с прозрачни блузи, излизайки от морето и други провокиращи кадри, показващи прелестите им. „Фейсът е най-добрият начин да си намерим солиден мъж", смятат момичетата, затова охотно се рекламирали, като в същото време не се притесняват от опасностите в социалните мрежи. „Провокацията е най-добрият начин да те забележат, да те коментират, да излезеш в публичното пространство, лоша реклама няма", категорична е 16-годишната Ася. Затова с охота си разменят клипчета, целуват се с момичета, разголват се…, за да бъдат забелязани.
Родителите не се притесняват от факта, че децата им много време прекарват в интернет. Според тях това е нормално, макар че тийнейджърите вече трудно контактуват извън виртуалното пространство. Родителите обаче все повече са наранени от самонадеяните им отрочета, които им се пулят за щяло и нещяло и се правят на големи разбирачи за живота. По-агресивни са момичета, споделят учителите. Те демонстрират самоувереност граничеща с наглост. Направо налитат на съучениците си и казват исканията си.

„Да мине веднъж този пубертет…"

„Да мине един път този пубертет, че ми омръзна да чакам дъщеря си по нощите да се върне от дискотека", оплаква се майка на 17-годишна ученичка. „Постоянно иска нови тоалети, джобни, мобилни телефони и какво ли не, а ние нямаме големи възможности. Обижда ни, че сме бедни и некадърни. Опитахме се да я ограничим, а тя ни заплашва със самоубийство. Дори и да ни манипулира, все пак ни е страх да не направи някаква глупост", споделя с болка майката.
Еталон за поведение са не строгите учители и знаещите, а тези, които разбират ученическите тревоги и трепети. Институциите заклеймиха Никола Кисьов, учителят който използва нецензурни думи във Фейсбук, за което бе уволнен от работа. След като стана известен фактът, той получи подкрепа от над 300 негови настоящи, бивши и други ученици, които го подкрепяха, възхищаваха му се и го насърчаваха да не унива.
Все пак има и добри ученици, напомнящи на доброто-старо време. Такива, които учат съвестно уроците, ходят и на допълнителни курсове за подготовката им. Те се класират за олимпиади и други състезания, където демонстрират знания и солидна подготовка.
Проблемът е в съсипаната ценностна система на повечето млади хора. Кой трябва да възпитава младежите след като родителите им не са свършили това, вероятно улицата и Фейсбук? За някои ученици да се държиш арогантно, надменно е демонстрация на  достойнство и други несъвместими прояви с нормалното мислене на хората.
Объркана държава и объркани ценности. Рецепти за излизане от повсеместния батак няма. Вчера беше така, а днес...
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I