Бели нощи, 8 месеца студ, близо толкова време сняг. Това е природната картина на държавите с едни от най-високите стандарти на живот в света. Става въпрос за Скандинавския полуостров. Там, където различни класации посочват, че живеят и най-щастливите хора в Европа. Друго обаче е пропуснато. Държавите в богатия студ са и в челото по брой на самоубийците. Затова и алкохолът им е безумно скъп. Целта е да не довършва преждевременно и да не тласка към гибел хората с мрачни помисли. Дългата зима ражда депресии.
Ние пък сме на обратния полюс. Принципно четири сезона, постепенно преминали в два, но с отлични метеорологични показатели. Нисък стандарт на живот, но с евтина пиячка. Най-нещастните сме в Европа, но дори и скандинавците да населят географските ни ширини и живеят по родния стандарт, усмивките им ще изчезнат за няма и месец. Тоест след около 30 дни, когато видят колко е струвал трудът им. Ние не водим по самоубийства, въпреки че системната употреба на алкохол в големи количества е същото, но с удължена агония. На път сме обаче да влезем в челото като нация с преобладаващ процент на население с психични проблеми. Нация на откачалките. Рядко се срещат хора, които да бичат толкова за средства на ръба на оцеляването и да продължават да се натискат, за да не изтърват „възможностите" на собственото гюбре, в което живеят. Трябва да си малко луд, за да подкарваш колата по едни и същи дупки и очукани улици и да не направиш нищо, за да се променят нещата. Леко наистина е мръднал нашенецът, който за да спести лев, е готов да купи цигари без бандерол и да поеме всички отрови в тях, вкарани докато ги правят кюрди в Северен Ирак. Дълбоко обременена психика също се иска и за куража да се пие по кило домашна ракия на ден. А какво да кажем за мазохизма при всеки вот? Дълбоки ментални проблеми трябва да са в основата на всички избори да се гласува за една и съща сган, като единствената промяна е в разпределението на столовете в столовата в парламента. Е, тогава в тази държава май не останаха нормални, а? Лесно може да се прочете в празните, озверели или просто отчаяни погледи на улицата, в магазина, кръчмата. Всичко останало е полицейска и съдебна хроника.
24smolian.com
На снимката:
Жест без коментар от жителка на Махалата
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I