Гражданите на община Чепеларе ще плащат за неизпълнените обещания и поети задължения от кмета от БСП от предходния мандат  – Георги Попов. Тодор Бозуков няма „неизпълнено обещание", защото договорите с ЕТ „Електра – Асен Сидеров" гр.Златоград, са сключени от Георги Попов". Това обяви кметът на Чепеларе, след като фирма осъди местната администрация заради забавени плащания и обезщетения за извършени строителни дейности. Неизплатени по договор суми са в размер на над 35 000 лева, а местната хазна ще трябва да плати и лихвите, решиха магистратите.
Общината не е изплатила по контракт с фирмата изцяло сумите в размер на над 212 000 лева за изграждането на „Защитна стена" и ремонт на детска градина в размер на 130 000 лева. Както вече писахме, от администрацията на кмета Тодор Бозуков оспориха предявените искове с мотивите, че са били платени действително извършените ремонтни дейности. Окръжните магистрати в Смолян обаче прецениха, че именно Общината не е спазила договорните си отношения със строителя.
Договорните отношения между Община Чепеларе и ЕТ „Електра – Асен Сидеров", гр. Златоград, се изразяват в два подписани договора за извършване на строително-монтажни работи. Това са договори от 12.11.2008 г. за изграждане на защитна стена в с. Забърдо, общ. Чепеларе, който е на обща стойност 212 728,84 лв. с ДДС, и от 24.06.2009 г. за ремонт на ОДЗ гр. Чепеларе, филиал „Здравец", който е на обща стойност 130 000 лв. с ДДС.
Видно от датите, на които са сключени тези два договора – 12.11.2008 г. и 24.06.2009 г., става въпрос за такива, сключени от предходното ръководство на Община Чепеларе – т. е. от тогавашния кмет г-н Георги Попов. Настоящият кмет на Община Чепеларе – г-н Тодор Бозуков, е на този пост от м. ноември 2011 г. – 3-4 години след като са сключени процесните договори от предшественика му г-н Попов. Същият е поел задълженията по тези два договора и е следвало да изплати сумите по тях. След като Община Чепеларе под ръководството на тогавашния кмет г-н Георги Попов е приела работите и по двата договора без забележки, то е следвало да изпълни задълженията си по тях пълно и коректно. А именно – да изплати изцяло дължимите възнаграждения по тях. Въпреки това, плащанията по двата договора (а и по доста други) не са извършени пълно и са оставени като задължения на Община Чепеларе за настоящето ръководство. Т. е. на Община Чепеларе и нейните граждани е оставено едно неприятно „наследство", което трябва да плащат с всички допълнителни негативи – обезщетения за забава, лихви и разноски по съдебните дела, както следва:1.22 057.78 лв. дължим остатък по договор от 12.11.2008 г.; 6 791.21 лв. обезщетение за забава; лихвата върху 22 057.78 лв. от 02.06.2014 г. до изплащането й;2.12 999.99 лв. дължим остатък по договор от 24.06.2009 г.; 4 002.49 лв. обезщетение за забава; лихвата върху 12 999.99 лв. от 02.06.2014 г. до изплащането й;3.5 625 лв. разноски.
С решение по търг. д. №66/2014 г. по описа на Окръжен съд – Смолян Община Чепеларе е осъдена да заплати на ЕТ „Електра – Асен Сидеров", гр. Златоград, остатъци по фактури по двата договора.
Следва да се отбележи, че решението на Окръжен съд – Смолян е първоинстанционно и Община Чепеларе има право и ще го обжалва пред горестоящите съдебни инстанции. Тя (Общината) счита същото за неправилно поради съображения, подробно изложени в хода на делото. Въпреки, че към момента на предаване на работите по договорите, същите са били без забележки, видно на място е, че тези два процесни договора наред с други, по които Община Чепеларе плаща стари дългове, не са изпълнени коректно. Поради това Община Чепеларе в лицето на настоящето й ръководство не смята (а и всеки на нейно място би направил същото), че за некачествено свършена работа или дори и за липса на такава, следва да се заплаща възнаграждение.
Поради това, след като подробно излагаме своите тези в защита на това си твърдение и в защита на интересите на Общината и нейните граждани, ще отстояваме позицията си за неизпълнени договорни задължения от страна на ЕТ „Електра – Асен Сидеров", гр. Златоград, и по двата договора, което, както отбелязахме по-горе, е допуснато от предишното ръководство на Община Чепеларе", се посочва в официалната позиция на ръководството на Общината.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. След социалистите и ПОТОП.

    ОтговорИзтриване
  2. A вашите дългове кой ще плати?

    ОтговорИзтриване
  3. На комунистите трябва да им се бие черен печат за родопите. Разориха и Смолян и Чепеларе.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I