Наплив от безработни да бъдат лични асистенти

279 души подадоха заявления за социалната услуга „Личен асистент" в община Смолян. От тях 134 са одобрени, обявиха от местната администрация. С тях ще бъдат сключени договори от 1 юни за срок от девет месеца и ще бъдат назначени на 4-часов работен ден. Заплащането им ще бъде 10 лева на ден, като почасовата ставка по програмата е 2,50 лв.
„Всяка година напливът за този вид услуга е много голям и за съжаление не могат да бъдат удовлетворени всички нуждаещи се. Някои пък искат да се откажат, защото ще им се заплаща само за четири часа, а не за осем", коментираха от администрацията.
Личните асистенти се назначават по изпълнение  на проект „Нови възможности за грижа" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Заявленията от кандидат-потребители на услугата „Личен асистент" се приемаха в периода от 27 март до 9 април т. г.
В рамките на проекта, до 24 април се извършиха оценки на потребностите на подалите заявления лица с увреждания, въз основа на която се формира индивидуален бюджет за ползване на услугата и се извърши подбор на най–нуждаещите се потребители. Индивидуалните оценки се извършваха в домовете на нуждаещите се от служители на дирекция „Социално подпомагане", обслужваща Смолянска община.
Партньори по този проект са 265 общини и 23 столични района. Основната му  цел е  подобряване качеството на живот на деца и възрастни хора с увреждания и тежко болни лица с ограничения или в невъзможност за самообслужване и създаване на възможности за социално включване.
24smolian.com 


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I