Златоград е първата погранична община, която е оборудвана с безплатен безжичен интернет по съвместна инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Международния съюз по далекосъобщенията. Зоната за свободен достъп до световната мрежа обхваща около 20 декара и бе открита от зам.-министъра Валери Борисов. „Технологията ще позволи на 7000 жители на общината да ползват безплатен интернет за информация, услуги и общуване с близки и приятели", каза по време на церемонията Борисов.
Дарението е на стойност 15 000 швейцарски франка и включва средства за поддържането и използването на инсталираното оборудване.
Валери Борисов припомни, че по инициатива на МТИТС, Международният съюз по далекосъобщения е финансирал през 2012 г. оборудването на 10 работни места (хардуер, софтуер и съоръжения) в две училища за деца със зрителни увреждания в София и във Варна. През 2014 г. бе осигурено компютърно и софтуерно оборудване за Дом за стари хора със зрителни увреждания в Добрич.
На церемонията присъстваха кметът на община Смолян Николай Мелемов и кметът на община Златоград Мирослав Янчев.
По-късно, заместник-министър Валери Борисов връчи дарение от 20 компютъра, принтери, скенери и мрежово оборудване на СОУ ''Св. княз Борис I" в с. Старцево, община Златоград. Техниката е осигурена от „Информационно обслужване" АД. „С компютрите обучението ще бъде не само по-ефективно, но и по-забавно за 140-те възпитаници на училището, които са на възраст от 7 до 18 години", каза заместник-министър Валери Борисов. По думите му, ръководството на училището има идея да обучи за работа с компютър и родителите на учениците, които нямат друга възможност за придобиване на ИТ умения.
24smolian.com



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I