Да бъде увеличен бюджетът в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, както и средната заплата на работещите в музеи и библиотеки с минимум 50 на сто.
Затова настояват служителите на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека в Смолян, които се включват в националния протест на служителите в културните институции. Протестните действия са планирани за вторник, съобщават работещите в сферата с отворено писмо до областния управител Недялко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов.
„Ние,  работещите в Регионален исторически музей „Стою Шишков"  - Смолян, Художествена галерия – Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев" – Смолян, протестираме срещу размера на средствата заложени в държавния бюджет за култура през 2016 г.. Заплатите от 2007 година не са актуализирани и не отговарят на нарасналите потребности на работещите.
В тези институции се трудят квалифицирани специалисти като тяхната работна заплата е най-ниската от всички категории висшисти у нас. Това доведе до обезличаване на културните институции и до демотивиране на работещите в тях.
Очевидно е нежеланието на държавата да увеличи подкрепата за съществуването на библиотеки, музеи и галерии, а същевременно е неприемливо да се изисква от въпросните институции да се грижат за съхранението и разпространението на българската култура у нас и по света, като се изисква те да бъдат съвременни центрове гарантиращи равен достъп до информация, знание и култура така необходими на българското общество и неговото развитие", се посочва в писмото.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. И тия паразитни структури трябва да ги съкратят на половина,по цял ден си греят **** и нищо не правят,докато не се пресеят такива паразити реформа няма да има и ще сме зле!

    ОтговорИзтриване
  2. Нормално е да се прецени броя на работещите и извършваната дейност - научна посетителска и др. и ако може нещо да се направи за заплатите за сметка на съкращения добре/ Заплатите са близки до минималните, но май наистина е голям персоналът особено в Музея.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I