Четири детски градини и пет училища в община Смолян да бъдат включени в списъка на защитените  за учебната 2018/2019 година е една от точките на днешното заседание на Общински съвет – Смолян. Предложението за специалния статут на училищата и детските градини е на кмета Николай Мелемов. 
Става въпрос за ДГ„Дъга" – с. Смилян, ДГ„Русалка" – с. Търън, ДГ„Изворче" – с. Момчиловци и ДГ„Детелина" – с. Широка лъка, както и ОУ„Никола Вапцаров" - Широка лъка, ОУ„Св. Св. Кирил и Методий" – Смилян, ОУ„Стою Шишков" – Търън, ОУ„Св. св. Кирил и Методий" – Момчиловци и ОУ„Кирил и Методий" в Арда.
Защитените детски градини и училища получават ежегодно допълнително финансиране чрез бюджетите на първостепенните разпоредители. Списъкът със защитените детски градини и училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на Общински съвет. Предложенията се внасят в Министерството на образованието и науката в срок до 10 септември.
Освен това, съветниците ще решават дали Община Смолян да кандидатства с проектно предложение за Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства в Смолян. Ако бъде одобрен проектът, центърът ще бъде в сградата на бившия Туб диспансер, след като бъде ремонтирана.
Община Смолян да си сътрудничи с руския град Мичуринск е другото предложение в дневния ред на заседанието на ОбС – Смолян. Към днешна дата Мичуринск  е единственият научен град в Русия, който има аграрна насоченост.
През месец декември миналата година в Смолян се осъществи среща между кметовете на двете общини. Тогава бе дадено началото на сътрудничеството. През месец май тази година на посещение в Смолян беше делегация от руския град. Бяха обсъдени възможностите за официално побратимяване, основаващо се на принципите на равенство, взаимопомощ, обмен и сътрудничество в различни сфери като икономика, търговия, наука, технология и култура, образование, туризъм и земеделие.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I