Две от емблематичните Смолянски езера са на път да станат държавна собственост. Това става ясно от докладна на кмета на общината Николай Мелемов, с която Община Смолян смята да предложи на предстоящото заседание на Общински съвет двете водни площи, които се водят язовири, на държавата. Предложението е за прехвърляне на микроязовирите „Лагера" и „Кирянов гьол", като последният е по-известен като „Рибката".
Причината за предоставяне на двете езера на държавата, е че те се нуждаят от спешен ремонт, а  общината няма възможност да ги извърши.
Язовир „Лагера" е от 1961 г. В северния край на основната стена е бил построен челен бетонов преливник, с бетоново отвеждащо легло. След приватизация на терените наоколо преливникът и отвеждащото легло са унищожени и зарити. В момента той е източен и реално е без преливник. Към настоящия момент състоянието му е оценено като неизправно и неработоспособно. За него има направени предписания от контролните институции, но поради това, че част от имотите около язовира са частна собственост, общината не може да ги изпълни.
Идентична е ситуацията с язовир „Рибката". При него, заради урбанизирането на терена по дерето след язовирната стена, двете входни шахти са били бетонирани. И в момента е без основен изпускател. След почти 55-годишната експлоатация откосите и короната на язовирната стена са частично деформирани и се нуждаят от рехабилитация. Около него всички имоти са частни и за да се прави, каквато и да е интервенция, имотите трябва се отчуждават.
За да станат обаче държавни, ще трябва съгласието на Общинския съвет, който ще заседава във вторник.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I