За поредна година Смолян ще се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на тази „твърдина на духа”, 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов, извоюва свободата на Родопа планина. С думите на големия пълководец: След мен, юнаци...!
Пак ще си припомним заветните думи на талантливия офицер и родолюбец, потомък на Левски по майчина линия. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”.
С тези слова великият българин остава в сърцата на родопчани.
Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. 96 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. В боя се включило и местното население. С тяхната кръв е напоена земята на върха.

Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои.

Саможертвата на воините превърнаха връх Кавгаджик във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост. Паметната победа на 21-ви Средногорски полк е записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие.
Доста години след победата, когато полк.Серафимов е на 72 години, от военното министерство гузни, че не са го произвели в генералски чин, решават да го наградят с орден за храброст и генералски пагони. Комисия отива при него при честванията на връх Средногорец. Великият пълководец им отговаря: „Когато бях на върха на славата и бях освободител на Централните Родопи, Вие ме забравихте. Нека си остана полковник какъвто ме познават и обичат хората в Родопите, а не като много генерали в София, за които никой не е чувал и не помни”.

Полк.Серафимов ще остане в паметта на родопчани като един от най-доблестните офицери, които е раждала майка България.

Подвигът на средногорци е жив, защото много млади хора отдават почит към делото на героите, дали живота си за нашата свобода.
По-малко от 500 български войници е трябвало да спрат 15 хиляди турски аскер. От тук е започнало бягството на турската армия през Родопите, завършило с позорното пленяване на Мехмед Явер паша. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои, а някогашното село Аламидере носи с гордост името на полк. Серафимов.
Сега на кота 1311 е спокойно. На географската карта тя е обозначена като връх Средногорец. Днес, 106  години по-късно, Родопската Шипка е още по-спокойна, защото с цветя кичат паметника, не само християни, но и мюсюлмани.

Заветният връх се превърна в място за клетва за вярност към род и родина и за проверка на българската кръв.

Първата Балканска война е войната, която показа на света, че българите могат да победят една империя. Ако не беше Първата Балканска война, днешният Смолянски край и не само той, щеше да бъде турски вилает и не само това.
Да не забравяме, че нашата историческа памет е национална кауза.
По традиция преклонението пред подвига на героите ще започне с химна на България. Ще бъде отслужена и панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец. 
Стотици родопчани в знак на признателност към героите ще поднесат венци и цветя пред паметника-костница.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I