Успешно се разширяваме на Изток, кметът Мелемов за побратимяването с Мичуринск

Делегация от Община Смолян, водена от кмета Николай Мелемов посети град Мичуринск в Руската Федерация. Визитата стана факт след няколкото посещения от представители на Мичуринск в нашия град, и взетото решение от Общинския съвет за побратимяване на двата града.
Кметът Мелемов подписа споразумение за побратимяване със своя колега Иля Платицин, временно изпълняващ пълномощията кмет на Мичуринск.
Групата от Смолян посети 2 училища, където се запозна с ръководствата и учебния процес. Посетен беше и Аграрният университет.
Делегацията от Смолян бе и в музея „Мичурин”, който е бил дом дълги години на руския учен и се запозна, както с неговите професионални достижения, така и със скромния му начин на живот. Църквата „Св. Илия”, която е най-високата сграда в Мичуринск, както и други културни и исторически обекти в града.
В програмата на нашата делегация беше включено и посещение в областния център град Тамбов, където разгледаха дома-музей на известния местен фабрикант Михаил Асеев.
След като бяха поставени основите на новото сътрудничество двете общински управи си дадоха дума да търсят общи теми за развитието на двата града, да се търсят възможности за контакти между училища, културни институции и др. В делегацията от община Смолян бяха включени зам.-кметът Марин Захариев, секретарят Момчил Николов, директорът на правната дирекция Любомир Равелов и Костадин Аврамов, специалист в общинска администрация Смолян.
За визитата и договореното вече сътрудничество разговаряме с кмета на Смолян Николай Мелемов.

-Господин Мелемов, подписването на Договора за сътрудничеството между общините Мичуринск и Смолян вече е факт. Какви причини и интереси за бъдещето развитие на Смолян доведоха до него?

- Делегация от община Смолян, водена от мен посети град Мичуринск в Руската Федерация. Визитата беше планирана вследствие на няколкото посещения от техни представители в нашия град, както и по повод взетото решение от Общинския съвет- Смолян за побратимяване на двата града.
Още с първото си посещение, управата на Мичуринск изрази готовност да предостави помещение, което да се ползва от побратимения Смолян с цел да се промотира българският туризъм, култура и бизнес. Много скоро то ще бъде факт.
Приятно бяхме изненадани, когато в едно от местните училища за изкуства беше изнесена програма, включваща традиционни руски произведения, както и песен на български език. Гербът на община Смолян е представен в уникална рисунка, дело на децата. В това училище директорът е българин и много ще разчитаме на хора като него за бъдещото сътрудничество между двата града.
Има добро отношение на руснаците към България, имат желание за българска култура и обмен на творци. При разговорите разбрахме, че те са почивали в нашата страна и са доволни от това, което се предлага в сферата на туризма, а и разбира се и нашите природни дадености.

-Какви общи проекти и в кои сфери-селско стопанство, промишленост, спорт и култура, между двете общини са заложени в него?

 -Сътрудничеството ще се осъществява в различни форми. Съвместна организация на конкурси, състезания, конференции, представления и турнета на ансамбли, обмен на представители на художествената и културната самодейност, обмен на творци в различни културни области. Взаимодействие на образователните системи в полза на гражданите на двете страни. Пряко сътрудничество за насърчаване на съвместни проекти и програми в областта на училищното образование, професионалното обучение и академичното образование. Сътрудничество между спортни съюзи, асоциации и клубове, участие в състезания, международни конкурси и обмяна на опит. Организиране на туристически пътувания на млади хора по договорени маршрути, както разработване и провеждане на съвместни туристически програми. Организиране и подкрепа за провеждане на изложения, панаири на продукти на предприятия и организации от Смолян и Мичуринск, обмен на опит в общинската администрация и други съвместни дейности, които са от взаимен интерес за двата града.

-Предстои ли взаимодействие с Мичуринския Държавния Аграрен Университет за подпомагане на развитието и разширяването на селското стопанство в община Смолян и какви биха могли да бъдат и бъдещите нови пазари за неговата реализация?

 -Посетихме Държавния аграренуниверситет, носещ името на Иван Мичурин, който е  дом на повече от 7000 студенти. Представиха ни последните достижения на университета в сферата на подготовката на храни и напитки от плодове и зеленчуци. Университетът следва делата на своя патрон и до ден днешен работи по разработването на различни сортове плодове и зеленчуци и разполага с техника и лаборатории, отговарящи на най-съвременните изисквания.
Впечатление ми направи, че те правят анализи на почвата, имат възможност за наблюдение от въздуха със собствен дрон, който е с три камери. От университета заявиха желание да помагат на смолянските земеделски производители. Това ще се осъществи чрез Аграрния университет в Пловдив, с който поддържат контакти.
Можем да обменим и студенти, защото в Аграрния университет в Мичуринск са застъпени специалности, които ги има и във филиалите на Варненския и Пловдивския университет в Смолян.

-Да очакваме ли инвестиции от страна на руския бизнес от община Мичуринск в община Смолян и има ли или ще предстои да се водят разговори в тази насока?

-Имахме срещи и с представители на бизнеса. Посетихме предприятие, което продава високотехнологични продукти и разработва софтуер. Един от собствениците на тази фирма е бил в една от делегациите в Смолян. Той каза, че могат да направят срещи със смолянски фирми и да упражняват дейност в сферата на високите технологии. В Мичуринск има и предприятие за млечни продукти, което също иска да осъществи връзка с нашите производители на млечни продукти. 
Разбрахме се в различните делегации да има групи по интереси. Побратимяването е първата стъпка.
Поставихме основите на новото сътрудничество и  си дадохме дума да търсим общи теми в развитието на двата града, за да бъдем полезни за жителите на Смолян и Мичуринск.
„Родопи Смолян”,24smolian.com 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I