Радостин Чолаков от ОУ „Н. Вапцаров” в доспатското село Барутин зае първото място сред седмокласниците  в математическия турнир „Черноризец храбър”. Ученикът успя да постигне зашеметяващите 133 точки.
Радостин е фаворит и сред осмокласниците от областта, тъй като състезателната тема за 7-ми и 8-ми клас е една, а най-добрият резултат на 8-ми клас е 102 точки.
Брат му, Слави Чолаков от 2-ри клас също се включи в турнира и със своите 70 точки се класира в челната тройка измежду 37 участника в областта.
Двадесет и седмият есенен математически турнир „Черноризец Храбър” имаше за цел популяризиране на успехите на учениците. Над задачите „се потиха” общо 150 ученици от Смолянския регион, от които 50 второкласници. Състезанието е традиционно и се организира от Института по математика и информатика при БАН и Съюза на математиците в България, с подкрепата на МОН.
Както вече 24smolian.com писа, хиляди долари получи от гиганта Google най-младият програмист от Родопите. Паричната награда бе отпусната на 12-годишния Радостин Чолаков. Момчето заслужи специалното внимание от американската компания  заради създадените от него приложения за платформата Google Assistant. Невръстният програмист е направил мобилната игра RSG Chess и The Funny Jester.
За да стимулират креативността на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2400 долара с лимит до 200 щатски долара месечно. Той може да ги използва в платената платформа за иновации Google Cloud, за да развие проектите си.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I