Родопите чакат своята Врата №4 към Бяло море. От десетилетия. Границата, която да отвори планината и тя да излезе от категорията „Периферия”. Надежди, свързани с възможности, по-добър начин на живот, висок стандарт и… евро.

***

Пазарът на имоти в Рудозем е в застой въпреки стартиралите процедури по изграждане на бъдещия граничен пункт. Това установи проверка на „Родопи voice”. Няма търсене, предлагането пък е повече от оскъдно. Въпреки това оферти не липсват. Около 20 000 лева върви апартамент в миньорския град от 60-70 квадрата. Голяма част от жилищата от най-новия комплекс в града също са празни. Цените за апартаментите в него са между 40 и 50 000 лева. За обявите обаче няма мераклии. Същото важи и за земеделски земи и апетитни парцели край бъдещия околовръстен път към границата с Гърция.
„Хората чакат този пункт от повече от две десетилетия. През годинита все започваше изграждане и все приключваше бързо. Тогава имаше раздвижване в цените на имотите, но дотам. Хората искат да видят, че реално са на „крачка" от така жадуваното отваряне на ГКПП „Рудозем”. Предполагаме, че тогава целият пазар ще се съживи”, коментираха за „Родопи voice” жители на родопския град.
Експерти пък прогнозират, че цените на имотите могат да скочат петорно, по примера на Кирково след отварянето на граничния пункт. Някои брокери дори са доста по-смели в прогнозите си, смятайки че ГКПП ”Рудозем” ще надмине ефекта „Маказа”.  Според тях, спокойно цената на апартамент може да достигне до рекордните за района 100 000 лева. Причината-огромният трафик, който ще поеме пункта. Новата „врата” към Бяло море ще се ползва освен от леки автомобили, но и от автобуси и ТИР-ове.

Процедурата по отчуждаване на имоти започна

Същевременно вече стартира процедурата за отчуждаване на имоти по трасето, където ще бъде изграден Обходния път на Рудозем. Терените са на частни лица и общинска собственост. Всички площи са в землището на родопската община.
„С изграждането на обходния път на Рудозем транзитният международен трафик ще бъде изведен извън центъра на града. Това ще доведе до повишаване безопасността на движение, намаляване на шума и на вредните емисии. Финансирането на процедурата по отчуждаване на имотите се осигурява от Агенция „Пътна инфраструктура”, посочиха от екипа на областния управител на Смолян Недялко Славов.
Изграждането на околовръстния път е част от проекта за новия граничен пункт „Рудозем-Ксанти”.

Гърците обещаха изграждане на пътя до границата за 24 месеца

Компанията „Актор” изгражда отсечката от гръцкото село Димарио до българската граница при бъдещия ГКПП. Обектът е с прогнозна стойност 49 658 280 евро с ДДС, но „Актор” смъкна цената драстично и посочи, че в рамките на 24 месеца пътят ще бъде готов. Първоначално заложеният срок бе 36 месеца.
Ще бъдат изградени близо 9 км път с габарити 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час. Предвидени са по проект 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра и два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.
Финансирането на мегастроителството е от три източника – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт", ЕТС „Гърция България".
От гръцка страна вече информираха, че напредва строителството на 8-километровото трасе от гръцкото село до границата. Пътят е изцяло нов, строи се в сложна горска местност, като в момента се изгражда техническата част. Трасето е почти пробито, като остава 1 км до границата с България.
Пътят от българска страна до границата е готов. Остава да се изгради отсечка от 800 метра, за да се пресекат подходите при ГКПП.

20 000 евро за декар край Кирково заради „Маказа”

Какво се случва в Кирковско?
Отварянето на ГКПП „Маказа” промени икономическите параметри в населените места от двете страни на границата. Докато жителите на Комотини и съседните села превърнаха Кирково и Кърджали в свои шопинг центрове, то цяла Южна България заплю най-близките гръцки плажове за своя територия. В същото време стопани в Кирковско вдигнаха цените на земеделската земя почти пет пъти, а клиенти се намират. 20 евро за квадратен метър достигна цената на буренясали ниви в община Кирково, в близост до пътя за „Маказа”. Земеделски имот, който преди 2013 година буквално бе непродаваем, вече очаква своя нов собственик срещу „скромните” 20 000 евро за декар.
Земеделска земя в близост до общинския център и до пътя към границата бе продадена за 10 000 лева за декар. Нещо немислимо преди години. Оценката е за 2000 лева за 1000 квадратни метра. Сделката бе за площ от 4 декара, разкриват местни. Скокът на цените според тях обаче не е напълно оправдан. „Предстои прокарване на газовата връзка с Гърция. Вече започна и отчуждаването на имоти. Всеки един купувач трябва да е наясно в подробности с проекта, в противен случай може да закупи земя, която след това държавата да отнеме за 1500 лева за декар. Също така има и защитени зони около транзита на газ, върху които няма да може да се строи. Това също трябва да се вземе предвид. Но все пак единствено търсенето предопределя предлагането и цената. Има ли интерес, напълно в реда на нещата е имотите да поскъпват”, коментира местен бизнесмен.
Не така обаче стоят нещата с имотите, далеч от пътя. Цените са същите, а промяна в тях зависи единствено от качеството на предлаганото. Въпреки това, фрапантни разлики не се забелязват. „Нивите" край пътя остават най-ценния актив.

До май 2020-та Димарио-ГКПП „Рудозем" ще бъде готов

18 месеца остават до изграждане на 9-километровия път от гръцкото село Димарио до ГКПП „Рудозем". Крайният срок на строителните дейности е май 2020 година.
„Строителите пробиват изцяло ново трасе в пресечен планински терен. Самият проект включва изграждане на девет километра пътна отсечка с ширина осем метра. Предвижда се строителство на два тунела с дължина съответно от 120 и 140 метра, както и изграждане на единадесет моста”, посочи областният управител на Смолян Недялко Славов. Той отбелязва впечатленията си и от високата степен на мобилизация на строителя – гръцката компания „Актор", и възложителя – Егнатия Одос.
„Срокът за завършване на строителството е май 2020 година. Изразиха се намерения за рехабилитация и уширяване на пътя между Димарио през Меливия и Ехинос. Уточнихме се инспекциите по строителството на пътя да се регулярни и да подпомагаме строителството на този важен и така чакан граничен преход, който ще укрепи още повече връзките между жителите на нашите области”, коментира Славов.
В същото време, вече няма и спънки за започване на изграждането на граничния пункт.
Комисията за защита на конкуренцията „зашлеви" мераците на автотърговец от Дупница, чиято фирма поиска спиране на процедурата по строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти". КЗК отхвърли мярката, поискана от „Р и Д Ауто-Строй" ЕООД.
„Забавянето на процедурата за ГКПП „Рудозем-Ксанти" би увредило интересите не само на възложителя и на жителите на целия Южен централен район, но и националните интереси, доколкото с изпълнението на обществената поръчка е свързано осигуряването на нормален транспортен достъп и свързаност с Беломорието”, се посочва в мотивите за решението на Комисията.
Припомняме, че автокъща от Дупница „блокира" строителството на ГКПП „Рудозем". Фирмата, регистрирана за продажба на автомобили, оспори тръжната процедура на обществената поръчка.
Прогнозната стойност на обекта е 17,4 милиона лева. В надпреварата за избор на строител се включи и едноличното дружество на 46-годишен жител на Дупница, който се сдобива с фирмата „Р и Д Ауто" преди малко повече от година. Капиталът пък е със смешните 100 лева. Дружеството не е било вписвано в Камарата на строителите, а до този момент няма информация в биографията му да е имало подобна дейност, както и необходимите машини и работници.
Обществената поръчка за строителството на граничния пункт „Рудозем-Ксанти" и подходния път бе обявена през месец май от областния управител Недялко Славов.
С отварянето на ГКПП „Рудозем", „вратите" в Родопите към Беломорието ще станат три, заедно с граничните пунктове при „Златоград" и „Маказа". Очаква се пък той да разтовари част от трафика през пункта край Кирково.
На снимките:
-Посещението на областния управител край Димарио
-Проектът за граничния пункт
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I