„Хайде на нагъзваме работата, че да я свършваме!”. Така казват по някои села. Навява интересна конотация. Бачкането като един вид удоволствие, ама не съвсем. Замисълът издава похотливост, но и ангажираност. Които никога не свършват по селата. Работата е равносилна на село, селото-на работа. И от толкова много бачкане, хората избягаха от родните места. Жаждата за нагъзване и трудови подвизи ги разпрати по всички краища на страната и света. Провансалският манталитет на себедоказване обаче остана.
Най-голямото престъпление на комунизма, доколкото го е имало в България, бе отнемането на земята от хората. Грабеж, който не е бил извършван дори в тъмните векове на Османската империя. Извратеният събрат на комунизма трябваше да индустриализира така страната, че бе даден старт на обезлюдяването на селата. Всички отидоха в града, заменяйки просторния двор и къща с панелка.
Каква е разликата между френския селянин и българския? Че на онзи родът му се грижи за лозята от 300 години, а човекът се издържа със земеделие. Че френският пейзан има малка винарна и печели толкова от нея, че не му трябва завод за каучукови съединения, за да трупат материални блага децата му.
В България земята бе открадната от хората, които най-много я обичаха. И когато им я върнаха, те вече бяха трето поколение граждани, а нагъзването бе станало част от творческата креативност. Близо пет десетилетия нагъзване пред началници и партийни слуги, за да може да се съществува нормално в една ненормална среда. Тридесет години по-късно все още се берат плодовете на схемата „Всички да станем граждани”. Селата свършват. Техните дни са преброени. „Държавата” загина в тях. Земята пустее. Защото хората не знаят какво да я правят. Нишката в генотипа на нашенеца бе прекъсната. И малцината останали в малките, чудно красиви родопски селца вече са други. По-мълчаливи, по-злобни, по…
*
12 000 родопчани живеят в 21-ви век без телефон, телевизор и пералня. За близо 30 000 пък лек автомобил в домакинството е лукс, който не могат да си позволят. Това сочат данните на Националната статистика за линията на бедност в региона на Родопите.
Оказва се, че една от най-красивите планини в Европа приютява едни от най-бедните хора на Стария континент. Над 97 000 родопчани от областите Кърджали и Смолян са в риск от бедност.
24smolian.com
Четете по-късно по темата тук:
Грохналите къщи, мълчаливите старци и новите „родопчани”
„Държавата” загина в… селата!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I