За 15 месеца: Рекорди в Кърджали, традиции на пух и прах в Смолян

Родопчани са пръснали между 8 и 10 млн. лева за сватби в рамките само на миналата година и първите месеци на тази. Това калкулират най-общо агенции, организиращи семейни тържества в региона.
960 брака са били сключени през 2018-та само в община Кърджали, пращайки областния град в челото по брой на новосформираните юридически семейства на глава от населението. 667 двойки обаче са избрали да сложат подписи зад граница, след което браковете им са били пресъставени в Гражданския регистър на общината. Но болшинството от тях пък са избрали именно родния град за семейното тържество.
214 са регистрираните бракове от началото на годината в Кърджали, едва 35 от тях са сключени в областния град.
За разлика от рекордьора Кърджали, в Смолян цифрите са далеч по-скромни. Само 110 брака са били сключени през миналата година в родопския град. От началото на тази едва 20 двойки са скрепили съюза си с подписи в Гражданското. „Болшинството от младите избират да живеят без брак. Патриархалните традиции са отдавна в миналото. Голяма част от тях смятат, че това са излишни разходи. Няма подписи, няма и сватба, при раздяла-няма и пари за адвокати”, коментират наблюденията си ресторантьори, които също губят от „новите порядки”.
Около 7-9000 лева средно излиза едно сватбено тържество, коментират за „Родопи voice” от агенции в бранша в Родопите.
„Има сватби, чиято организация надхвърля 20 000 лева. Всичко зависи от наличните възможности, предпочитанията на младите, на техните родители също. Много клиенти имаме, които се връщат от гурбет, за да вдигнат сватба и след това заминават отново в Западна Европа”, посочват от една от най-оборотните агенции в Кърджали.
В следващите две години всички дати през уикендите са заети в сватбените салони в областния родопски град. Нашенци дори вече избират дни като сряда, четвъртък и петък, за да вдигнат тържество за сключения брак. Според професионалистите в бранша „купон след подписите”, младите планират тържеството с година напред. Сватба в „последния момент”, от порядъка на 3-4 месеца, вече е немислима.
„Младите ги няма. Последно брак в селото бе сключен преди 4 години. Без пари го правим. Ако младоженците почерпят, почерпят”, казва пред наш екип кметът на кърджалийското село Македонци Себахтин Ариф.
Преди години стартира нова мода-брак на село. Причината пък-не се заплаща такса, както е при ритуал в града. Десетки бракове бяха сключвани в крайградските села. Това обаче е в миналото.
В момента сме на прага на сезона на сватбите. Браковете само в първите 3 месеца на тази година са 214 в Кърджали. Вероятно и това лято ще има рекорди.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I