Противоречиви мнения предизвика изказването на един германец, живеещ със съпругата си в българско село, който обяви, че ще напуснат страната ни, защото е много скъпо. 900 евро са крайно недостатъчни за германските пенсионери да посрещат нуждите си в България и основно заради скъпотията смятат да се изнесат завинаги…
„Ами да се научат да си правят зимнина и да си сеят градинки, ще спестят пари”, биха казали възрастни родопчани по темата.
Действително хората, които живеят по селата, гледат животни, обработват градини, след това от реколтата приготвят зимнина и подпомагат съществено семейните си бюджети, дори и на децата и внуците. Те пък всяка събота и неделя отскачат до бабите и дядовците да им помагат и да напълнят багажниците на колите с месо, мляко, буркани, картофи и други продукти.

Ние сме жилави, та жилави

„Да видят германците как живеем, а за хамалогията с дървата нищо не казват. Сигурно на ток се отопляват зимата, е как ще им стигнат парите? Те са глезени, не са научени на труд и лишения, а ние сме жилави, та жилави. Като не ми харесва, прав им път, ама че е скъпотия у нас, скъпотия е. Като се замисли човек как живеем с 100-200 лв. пенсии е страшно", коментират смолянски пенсионери.
Родопските села от години се оказват атрактивни за чужденци, които купуват имоти и се настаняват в Родопите. Особено популярно е село Полковник Серафимово, където имоти имат общо 14 семейства англичани, французи, германци и белгиец. В селото живеят постоянно 8 британски семейства. Едно от тях са Канди и Дънкан Сас, които са в Полк.Серафимово повече от десет години. Те имат две къщи, два семейни хотела и малка ферма за коне, както и джипове за сафарита и планински туризъм. Британците научили за нашата страна случайно от наши бояджии в Лондон преди 13 г.

Британци от Родопите са се превърнали дори в работодатели на своите съселяни.

Поданици на кралицата, живеещи в Полковник Серафимово, наемат на работа местни жители. Хората се грижат животни, собственост на англичаните, или пък биват наемани при ремонт на къщите им, за което им се плаща.
Другата атракция в селото е провеждащият се от години „английски фестивал" през месец юни. Тридневният фестивал събира над 3000 гости от различни краища на света, които всяка година се увеличават. На поляните над селото изниква малко градче на купона, а музиката не спира и през трите дни.

Чужденци са готови да броят хиляди левове,

 за да се сдобият с имот в изоставени села в Родопите. Населени места, които отдавна са обезлюдени, а наследници едва ли някога ще стъпят обратно.
Няколко семейства руснаци изкупуват имоти в Баблон. Селото няма жители от години. „Няколко парцела бяха купени отдавна. Хората идват през летните месеци. Последно руснаци купиха там двуетажна каменна къща с двор за около 10-12 000 лева. Направо за без пари. Ремонтират ги и идват, но не са постоянно тук", разкрива кметът на Смилян Чавдар Червенков, под чиято „шапка" е управлението на село Баблон. За пример той дава цените на имотите в Смилян, където декар парцел в регулация се търгува за 25 000 лева. „При нас има много хора от вътрешността на страната, които купуват имоти. Искат да правят къщи за гости, малки семейни хотели. Открай време Смилян си е центъра на света", казва Червенков. Кметът отговаря за 11 населени места. Едно от тях е и Милково. То е поредното село, влязло в графата „Призрачни". През миналата година е починал и последният му жител. С него, напълно обезлюдените села в Смолянско вече са 8. Според Червенков, същата ще е съдбата и на други малки населени места.
Общо десет са напълно обезлюдените населени места в област Кърджали.
Николай Михайлов
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Така е. След ядрен апокалипсис ще останат само хлебарките и българските пенсионери...ха.ха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I