Ще бере ягоди в евро, отколкото да държи тигани за хилядарка

Родното Черноморие чака родопчани за… работа, но пък нашенци предпочитат да превиват гръб за няколко месеца по плантациите в Западна Европа, отколкото да се „пържат” в кухнята, държейки тигани.
Десетки са офертите за свободни позиции преди сезона на родното море. Най-добре платени и през това лято се очаква да бъдат готвачите. Предлаганите заплати са 1200 лева. Обещават се бонуси, транспорт, настаняване, хранене. Търси се всякакъв персонал за хотелите, установи проверка на „Родопи voice” в бюрата по труда. Чистачите са най-ниско платени. Предлаганите възнаграждения са от порядъка на 560 лева. Следват миячите със 750 лева месечно, камериери с предлагано възнаграждение от 850 лева. Офертите за бармани са от порядъка на 880 лева. За всички позиции се обещават бонуси, храна, транспорт и настаняване.
Десетки са обявените свободни работни места за областите Смолян и Кърджали през април. Най-много се търсят хора със средно образование. Позициите са най-различни-оператори на машини, строители, обслужващ персонал, шофьори и т.н. Заплащането за различните позиции е от 560 до 1200 лева. Предложенията за дърводелци пък звучат най-примамливо от гледна точка на предлаганите заплати-над 1000 лева.
Отново най-добрите оферти са от Западна Европа и по-големите градове на страната. Търсят се кофражисти и арматуристи с месечно възнаграждение над 1600 лева.
В Словакия пък търсят работници за цехове, като стартовата заплата е 781 евро, а след първия месец брутното възнаграждение става 894 евро. Обещават се и бонуси.
В същото време стотици родопчани отново се отправиха или се готвят да се включат в селското стопанство на запад. „Парите не са много, но са поне три пъти повече отколкото най-добрите оферти за работа на Черно море. За няколко месеца могат да се спестят около 4 хиляди евро. Това възможно ли е за един сезон от три месеца в кухнята на ресторант по Черноморието?”, пита 40-годишна жена от региона, който отново е избрала оферта за работа в плантация в Испания.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I