Освен, че сме в дъното на всякакви положителни класации по жизнен стандарт, свобода на словото, икономическо развитие и други показатели, свикнахме и да сме „втора ръка” хора. Родопчани продължават да пазаруват употребявани дрехи и стоки втора употреба, а основният фактор е по-ниските цени. Същото е положението и с автомобилите, телефоните, печките, пералните. Сервизи предлагат износени гуми, употребявани авточасти, тенекии от катастрофирали автомобили - казано иначе: всичко онова, с помощта на което повредената ви кола евтино, но твърде рисковано би могла да потегли отново на път. Нещо повече - голяма част от сергиите за продажба на антики са всъщност обикновени вехтошарници с доста ограничен асортимент, на който дори и чуждестранните туристи се присмиват.

Внос на коли, износ на хора

Вносните леки коли „втора ръка” съставляват преобладаваща част от автомобилния парк на страната, общественият транспорт е изцяло зависим от закупуването на евтини и извадени от употреба возила от Европа.
Същите сме и като отидем в чужбина. Смолянчанка споделя, че когато е заминала да работи в Испания като работник кухня преди да се устрои и да получи първата си заплата се е снабдявала с обувки, които испанците поставяли пред домовете си наред и с други вещи, които не са им необходими. „Това е нормално в тази страна. И ако до ден-два някой не вземе нещо, се прибира от съответните фирми. Чисто нови телевизори, шкафове, дивани, дрехи, обувки, каквото се сетите оставят хората и всеки, който има нужда може да си вземе нещо. Обувките ми бяха много необходими, защото по 10 часа бях права. Не ме е било гнус, само исках да оцелея и да се устроя. Жалко, че в България няма такава практика, а има много бедни хора”, посочва гурбетчийката.
Смолянчани недоволстват, че в хранителните хипер вериги в големите градове на страната ни вечер намаляват цените на готвените продукти, а в Смолян не е така. „Хем сме най-скъпия град, а предпочитат да изхвърлят храната вместо да я намалят. Моя близка живее в Пловдив и вечер винаги си купува намалена храна, но в Смолян сме много богати”, коментира иронично пенсионерка.

Двойни стандарти

Коментираната тема и с двойните стандарти на храните не отбягва от родопчани. Те не могат да си обяснят защо има разлика в омекотителя и праха за пране, който купуват от Гърция от същите вериги, каквито има и в Смолян. И с много други продукти е същото. Има разлика във вкуса на шоколадите, безалкохолните напитки, маслините, захтина и други продукти.
Бурканче с пюре от моркови се продава за 2,55 лева за разфасовка от 125 грама, докато в Италия и Холандия на цена около 1,80 лева, писа възмутена майка в една от смолянските групи в социалната мрежа.
По-големият проблем се оказва не по-високите цени у нас, а разликите в съдържанието на предлаганите хранителни продукти, и то не само детски.
„Скъпотия и ни тровят с храната. Какви ли не боклуци ядем и затова хората умират. Влизаш в магазина, пълно е със стока и освен, че е скъпа, е и вредна за здравето. Хляб с глутен, имитации на сирене и какво ли още не”, възмущават се смолянчани.       

„В нашата страна всичко е „втора ръка”. 

Хората са адски скапани. В това се коренят всички беди. Пълно е със завистници, злобари, комплексари и всякакви подобни. Качествените просто се изнесоха навреме. Такъв негативизъм се е насъбрал у всички, че животът е непоносим. Искам само да посъветвам хората да не се връщат тук. Колкото и да е трудно в чужбина, колкото и да ви липсват приятелите и роднините, не го правете. Тук освен, че ще мизерствате, но и ще полудеете от отношенията между хората”, категоричен е 38-годишен смолянчанин, който се готви да замине отново в Германия.
„Наистина сме бедни, но някакси сме свикнали да търсим и купуваме всичко старо само защото е по-евтино. Трябва да се отървем от това разбиране. Издиганите в култ дрехи „втора употреба” вече са много скъпи и е по-добре нещо нова да си купиш. Магазините също правят отстъпки при смяна на сезоните. С една кола отиваме до Пловдив, излиза ни по 5 лева за бензин и си купуваме каквото ни е необходимо”, споделя тийнейджърка. 

Политици за многократна употреба

За разлика от вещите втора ръка, то част от политиците ни са за многократна употреба. Дори няма как да броим техните превъплъщения и „употреби” в името на властта.
В медиите продължават да се изявяват лица и гласове на хора, използвани активно както в годините на развития социализъм, така и през демокрацията. Тези хора са готови в името на властта и парите да бъдат употребявани от всеки, който ги наеме.
По всичко личи, че животът „секънд хенд” едва ли е чак толкова лош. Какво обидно има да препускаш по новата магистрала до морето, натискайки педала на БМВ, купено на старо от Австрия? Или да се перчиш с придобитата на килограм маркова дрешка. А също и да приемаш превъплъщенията на политиците. Всичко е въпрос на култивиран манталитет, търпение и навик. А нашенецът отдавна притежава и трите в изобилие.
Николай Михайлов, 24smolian.com
На снимката: Тържище за животни в Родопите



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I