Монети на отплата, заради водата на надеждата. Хвърлени в елака, отмивани от студената струя, извираща изпод могъщия хълм. Диво и усойно място, скрито от дървета, хладно и наглед негостоприемно дере…
„Тръгвате нагоре по пътя за Минзухар. След лозята има ниви с пшеница и хващате надолу. В едно дере, под дърветата е чешмата”. Така обясняват възрастни хора от родопското село
Пчеларово. Думите им напътстват хора, дошли за да си налеят вода от Очната чешма. Легенда разказва, че лекува всички болести по очите.
Тръгваш по полето и чистиш тръни. Погледът е насочен към красивите гледки навред. По синевата на небето са се настанили облаци, природата се опитва да се чумери, но достигаме до малкото деренце. Натрупани са камъни, зад малкия елак земята е изкопана. Няколко жители на селото са решили да възстановят дебита на извора. Поставена е тръба, която да отвежда водата. Вече е изградена плочата, поставен е и елак, а от чучура се сипе мощна струя. В елака пък е пълно с монети. Хвърлени от хора, дошли да си налят вода. Не само метални левчета и стотинки. Има и друга валута. Някакво отплащане за напълнените туби, породено от душевна жажда.
Водата на надеждата. Едно диво място, което пленява с митове.
„Знам още от дете, от по-възрастните хора, че водата е лековита само преди изгрев слънце. Трябва да си плакнеш очите с нея. Така казваха старците. Помогнала е, да, на много хора”, разказва пред екип на 24rodopi.com възрастна жена. Сочи с ръка упътва към „капките на надеждата”.
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I