„Холсим” копае в здравето на децата ни, твърди Емил Георгиев от „Екогласност”

„Дейността на каменна кариера край пловдивското село Белащица руши емблематичния връх Калоян над село Марково. Напукан е и над 100-годишния манастир „Свети Георги” в Белащица", алармира председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев. Притеснителни данни бяха оповестени на пресконференция днес в столицата, в която участваха Спасимир Спасов, председател на Инициативния комитет на село Гълъбово, общинският съветник в община „Родопи“ Павел Гимишев и екоактивистът. Припомняме, че жителите на 9 населени места - с. Гълъбово, с. Белащица, с. Марково, с. Брани поле, с. Брестник, гр. Куклен, с. Цар Калоян, с. Руен и с. Крумово протестират срещу действията на компанията „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД, която е част от световния лидер в производството на цимент, инертни материали и бетон „Лафарж Холсим“ със съдебна регистрация на територията на Конфедерация Швейцария. Те искат да се спре дейността на кариерата и повече концесии да не се отдават в този регион. „Холсим кариерни материали Пловдив“ си позволява да добива природни богатства извън границите на предоставената му концесия, потвърждават многобройните сигнали, които „Екогласност” и жителите на тези селата подаваха многократно до държавните институции в продължение на повече от 2 г. С този незаконен добив се ограбват природните ресурси на България, категорични са от „Екогласност”. Протестиращите питат: Колко още трябва да загуби държавата? Защо при доказани нарушения не упражнява контрол?
„В резултат на хищническата дейност на „Холсим” природата край тези села се унищожава. Установихме драстични нарушения от поетите ангажименти за концесията.
Превишава се нормата на запрашване на въздуха. От 2001 г., когато кариерата стартира дейността си, до сега рязко са се повишили белодробните заболявания сред жителите на този регион и най-вече сред децата – над 10 пъти. Те „копаят” в здравето на хората и най-
вече в това на децата ни”, каза Георгиев.
По думите му в Белащица има напукани къщи заради взривовете от кариерата, а отпадъците от производствената дейност са навсякъде.
Според Георгиев всички тези нарушения са достатъчно основание, за да бъде отнета концесията на „Холсим”.
От „Екогласност” ще изпратят нови сигнали до ДАНС, Прокуратура, НАП, Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите. Те искат среща с екоминистъра Нено Димов, на която ще поискат оставките на трима директори на регионални инспекции – в Пловдив, Монтана и Бургас.
Според Георгиев директорът на регионалната инспекция по околна среда в Пловдив прикрива нарушенията на „Холсим”. Той даде пример как инспекцията издава предписание по сигнал за огромни облаци с прах към „Холсим”, без крайни срокове, което пада при обжалване в съда и няма да последва санкция. Георгиев изрази задоволство от реакцията на енергийния министър Теменужка Петкова, която е наложила санкция от 50 хил. лв. на „Холсим”, но смята, че Министерство на околната среда и водите е пасивно по казуса.
„Само в една абсурдна държава може да кръстиш връх на велик свой владетел - Калоян, а после да позволиш той да бъде сринат със земята”, възмущава се Павел Гимишев.
От „Екогласност” готвят нов протест през септември, като са готови да го пренесат под прозореца на премиера Бойко Борисов. Протестиращите не изключва и вариант проблемът да стигне до Брюксел.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I