Наближава есента и колоритът на селския начин на живот започва силно да се усеща. След снимките във фейса от морето и плажовете започна шума на резачките и мириса на печени чушки. Няма лошо, трябва да се оцелява и тази зима. Не е лошо, че селото се пресели в града, а че селяндурските ни навици са начин на живот.
Мили родни картинки… 
В междублоковите пространства в Смолян от години са пригодени места за варене на буркани, приготвяне на печени чушки и друга зимнина. Тук-там се срещат и градинки, пригодени като парници, където се сеят разни зеленчуци. Пак междублоковите пространства са станали като клошарски складове – има какви ли не боклуци. Кашони, куцащи детски колички и дивани от времето на соца, хладилници, перални, телевизори, пейки, буркани и какво ли още не. Може би по този повод в социалната мрежа върви пост: „Покажете снимки как печете чушки, по бански вече ви видяхме”. Повечето беседки към блоковете, където се намират и възстановените и освежени детски площадки се търкалят шишета от бира, ракия и пластмасови чинийки, където е било нарязано мезето и салатата.   

Преди години картинката се допълваше и от кокошарници и свинарници

в жк „Прогресите“ в кв. „Устово“, но страшното наводнение преди години отнесе животинките, защото постройките бяха около реката. В Смолян и кварталите осезаемо се чувства селския колорит. Останалите малко на брой крави и овце вървят бавно по асфалтираните улици сякаш са свещени, а лъскави джипове спират чинно, докато преминат рогатите. За колорит извършват и физиологичните си нужди по улиците. Стопаните складират тора, за да я използват за торене на градините. Миризмата, особено през лятото, е непоносима, грамадни мухи кръжат и влизат в къщите. Косят се ливади, събира се сено, за да се хранят животните. И така до луксозна къща с паркиран джип лъсва плевня с тор и загрозява пейзажа. 
С една разходка из Смолян веднага се набиват на очи повредените, смачкани или липсващи кошчета за боклук, а са били поставени чисто нови.  От тях ставали чудесни саксии или пък да си засадиш на тересата зеленчук. Тези, които са оцелели са смачкани, защото подпийнали тийнейджъри с ритници демонстрират комплексите и липсата на възпитание. При тези случаи обаче важи максимата „ни чул, ни видял”.
Около контейнерите за боклук се оставя хляб и друга храна, за да си похапнат  уличните кучета и котки, а в същото време се възмущаваме във фейсбук, че се прави.

Строителни отпадъци навсякъде

През летния сезон зачестяват случаите на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, както и голямо количество треви и клони в съдовете за битови отпадъци в Смолян. Тези, които ги хвърлят, не знаят, че тази дейност пак ще се плати от общината от техните данъци и такси. Но, важно е да не ме види никой като си оставя боклука.
Масово в бобрите се изхвърлят отпадъци от керемиди, вар, тухли, парчета фаянс и др., които увреждат съдовете за смет и затрудняват работата на сметосъбиращите машини.  Да не говорим, че дори се изхвърля в контейнерите и оборска тор. Но тук пак важи принципа „аз да си оправя моето, пък друг да му мисли после“. Хитреците не правят сметка, че изхвърляйки строителни и зелени отпадъци се изпълва обемът на кошовете за смет и по този начин няма място за боклуците от бита. Образуват се минисметища около бобрите и се замърсява околната среда. Там играят и нашите деца, а да не говорим, че имаме претенции и за туристически град. В същото време фейсбук пак е залят със снимки на препълнени кошове, повечето от които със строителни отпадъци и трева. 

Зимата положението не е по-различно

Металните съдове са пълни с пепел и сгурия. Въпреки надписите и указанията, че в металните кофи трябва да се изсипва само отпадъка от отопление на твърдо гориво,  заедно с пепелта се изсипват и отпадъци от бита. Освен това, до всеки „пепелник” има и съдове за битови отпадъци. Поради тази причина се запалват и контейнерите.
В последните години масово се крадат и посетите пролетни цветя при различни кампании, както и от Общинската оранжерия. Корените се използват, за да си украсят родопчани вили, къщи или тераси.
Иначе охотно говорим как е в Европа, където сме и ние.
Тук правим така, но ако отидем в чужбина веднага превключване на друга вълна. Там се съобразяваме със законите и правилата, за да не се изложим и да не ни глобят.
При нас не може да се разчита на гражданско самосъзнание, а само солени глоби могат да спрат тези вандалщини. Но и институциите потопени в бюрокрация нищо не правят, никой не подава и сигнали. Потънали в проблемите си по оцеляването ни обаче не ни интересува нищо. Продължаваме да рушим и да бъдем двойнствени. В същото време в социалната мрежа показваме образи, които нямат нищо общо с реалността.
А сега да си доизпечем чушките…
Николай Михайлов
24smolian.com



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I