Недостиг на средства хвърля на ръба на оцеляването 83 000 жители на областите Кърджали и Смолян през зимата. Това е броят на хората, които признават, че се ограничават при отоплението на домовете си през зимния сезон. 18 208 родопчани нямат дори пералня в жилищата си. 58 140 посочват, че домакинството не може да си позволи лек автомобил.
Това е последният анализ за Родопите от страна на Националната статистика относно индикаторите за бедност.
2 279 души в Кърджалийско признават, че нямат телевизор, а 2 796-не могат да си позволят телефон, включително и мобилен. Тези цифри за Смолянско са съответно 350 и 1275.
94 294 жители на двете области не могат да си позволят всеки втори ден да поставят на трапезата си месо, пиле или риба. 62 872-ма родопчани пък изпитват затруднения всеки месец при заплащането навреме на разходите за ток, вода, отопление, наеми за жилище, вноски по кредити. 87 996 нашенци не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома.

Стискай зъби и работи на смени

Три месеца могат да са напълно достатъчни за родопчанин, за да вникне в смисъла на понятието „големи инвестиции”. Както и да осъзнае, че те някакси не виреят в пълния си блясък на местна почва особено с отговора на въпроса „А, дали плащат за същото по същия начин на служителите в държавата, от която са дошли?”.
„Работа на смени, извънредни часове поради липса на достатъчен персонал и отрови, които вдишваш часове наред”, обрисува ситуацията бивш работник в едно от големите предприятия в Родопите. „Не е толкова тежко, но на третия месец гърдите започнаха да ме болят. Не можех да дишам нормално, да спя вечер. Всичко е заради въздуха в цеховете от производствения процес. Заплатите са едни от най-високите в региона, но се разделяш със здравето. Отказах се защото няма кой да ми помогне ако закъсам здравословно. Метнах документите и напуснах. Всеки месец същото правят и други работници. Постоянно се търсят служители. Предприятието печели, ние губим и то най-ценното”, изповядва 38-годишният мъж. Вече работи в друг завод. Казва обаче, че и там дните му са преброени, защото взорът отново е отправен зад граница.

Кърджали-влошена образователна структура

Кърджали е сред областите с най-нисък брутен вътрешен продукт на човек от населението. Увеличение се наблюдава и по отношение на заплатите и доходите в областта. Средната годишна брутна заплата в областта достига 8 335 лв. при 11 379 лв. в страната, пък сочи последният анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).
Доходите, обаче продължават да са сравнително ниски, нареждайки Кърджали сред петте области с най-нисък доход на лице от домакинството. Тези процеси водят до рязко намаление на бедността, но тя остава сравнително висока.
Коефициентът на безработица остава най-ниският в страната, което поскоро е продиктувано от слабата активност на пазара на труда, тъй като заетостта остава сред най-ниските в страната – 61% при 67% в страната. Развитието на пазара на труда е ограничено и от силно влошената образователна структура на работната сила. Сред населението на 25-64 г. висшистите са 14% (двойно по-ниско от средните 28% в страната), а тези с основно и по-ниско образование – 33% (двойно по-високо от средните 17% в страната). Бизнес и инвестиционната активност в областта продължават да са сравнително ниски, отчитат от ИПИ.

Смолян-децата учат, но все повече намаляват

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Смолян продължава да нараства, но ръстът е колеблив и по този показател областта изостава спрямо средните стойности за страната, анализират от Института за пазарна икономика. Същевременно обаче заплатите и доходите в областта нарастват значително. Смолян е областта в челото по икономическа активност, която е съпроводена едновременно с нов ръст на заетостта и намаление на безработицата.
В същото време Смолян продължава да е сред областите с най-влошена демографска картина. Причина за това е както ниската раждаемост, така и изселването от областта. Резултатите на матурата по българските език и литература отново поставят областта веднага след столицата. Относителният брой на общопрактикуващите лекари в областта е съизмерим със средния за страната, но броят на лекарите от водещите специалности остава сравнително нисък. Смолян остава сред областите с най-нисък относителен брой на регистрираните престъпления и най-висок дял на тяхната разкриваемост.

Парите от Европа на човек

Към средата на м.г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми в област Кърджали достига 1 089 лв. на човек при 1 543 лв. на човек в страната. В рамките на региона най-много усвоява община Кърджали (1 466 лв. на човек) и няма нито една община, която да превишава средните за страната стойности по този показател.
За същия период стойността на изпратените суми на бенефициенти по оперативните програми в област Смолян достига 1 135 лв. на човек.
На снимката: Цепене през зимата и бутане-целогодишно
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I