183.2 милиона лева са изразходвали фирмите в Смолянско за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) в рамките на една година. Това сочат последните, обобщени данни на Националната статистика за региона.  Разходите по това перо се увеличават с близо 12 на процента.
Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в сектор „Добивна, преработваща и друга промишленост; Доставяне на води; Канализационни услуги, Управление на отпадъци и възстановяване” – 91.2 млн. лв. или 49.8% от общия обем разходи. В сектора на „Услугите” (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - 32.9 млн. лв. или 18.0%. В сектор „Държавно управление; Образование; Хуманно здравеопазване и социална работа” са 22.4 млн. лв. или 12.2%.
В структурата на извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи по видове, относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции намалява с 11.9 пункта в сравнение с предходната година и достига 28.9%. Относителният дял на направените инвестиции за машини, производствено оборудване и апаратура намалява с 4.3 пункта в сравнение с предходната година и достига 33.7%. Извършените разходи за закупуване на земя нарастват с 2.5 пункта и формират 5.8% от общия  обем на направените  инвестиции.  Нарастват и извършените разходи за транспортни средства и други
разходи, чийто относителни дялове са съответно 14.2 и 17.4% от общия обем на направените инвестиции.
Най-значителни разходи са извършени в община Смолян - 65.9 млн. лв. или 36.0% от общите за областта. Следват общините Мадан, Златоград и Рудозем, съответно с 16.1, 8.9 и 8.4%.
Придобитите дълготрайни материални активи през 2018 г. са в размер на 166.0 млн. лв., като най-много са отчетени в сектор „Промишленост” - 52.8 и в сектор „Услуги” (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - 19.8%.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I