Жельо МИХОВ/24smolian.com/Общество

2022-ра си измина шеметно, като всяка друга. За тази ще кажем същото, защото ще се изтърколи със същата скорост, но с нови спомени, събития и непрестанно лутане в родното битие. Врачки, гледачки и астролози вече очертаха тъмните си прогнози. Но техните и без това никога не са били в светли нюанси. Но за всичко това след година.

Как отмина 2022-ра…

 

Ехо от пандемията и наркодопинг

 

Студенти наблягат на канабиса по време на онлайн лекции, защото така си връщали силите, оправяло им се настроението, преодолявали умората и тревожността.

Това разкри през м.г. в съда първокурсник от Смолян, който бил задържан с малко над 6 грама трева в областния град.

Мъжът бил спипан в опит да избяга от лек автомобил, в който пътувал. Малко преди това той си купил дрогата от дилър в квартал „Райково“. После се видял със свой приятел, който бил взел автомобила на баща си. Двамата младежи тръгнали да пообикалят из родопския град. На едно от кръстовищата обаче полицейски патрул им подал знак да спрат. Водачът се уплашил, защото не носил документите си, и продължил по пътя, последван от патрулката. В близост до стадион „Смолян“ спътникът му слязъл от колата и побягнал, но бил достигнат от униформен служител на реда. Пред него студентът признал, че сторил това защото в себе си носил канабис. Освен дрогата полицаите открили гриндер за стриване на наркотика, както и електронна везна.

По-късно в съда първокурсникът разказал, че негови приятели така преодолявали стреса от лекциите, та и затова той решил да пробва.

Подобно ноу-хау „Пуша и не чувствам умора“ се оправда с ехото от пандемията и пустите онлайн обучения, които явно са били много преуморителни…

 


Тийн с маска купува бира и водка за купон в школото

 

Студенти борят стреса с канабис, а какво правят учениците…

Как се разпознава кой е пълнолетен и кой не като всеки младеж е с маска в магазина? Разумен въпрос, чийто отговор трябваше да стане ясен в съда, след като продавачки в магазин в родопски град бяха глобени, защото продали бира и водка на 16-годишен, висок близо метър и деветдесет сантиметра.

Хлапаци се събрали и от чудене какво да правят, решили да си купят пиячка. Били шест момчета и три момичета. Събрали по петдесет стотинки на калпак и най-дългият влязъл в търговски обект. Купил бира и чашки за всички. После се насочили към двора на школо, където изпили тубата с алкохол. Единият обаче измрънкал, че бил още жаден и резултатът бил-събиране на още пари и купуване на водка от същия магазин.

„Не помня какви бяха продавачките. Бяха с маски. Едната около 35-годишна, другата по-млада. Дадоха ми алкохол без да питат за кого е и дали имам навършени години“, обяснява по-късно момчето, което било избрано от компанията да купува пиячката поради ръста си.

На пиячите им се размина, но продавачките отнесоха глоби заради пустите маски и размерите на сегашната младеж…

 

„Домът ни е бардак“ и блъскане на главата в пода

 

„Битие без алкохол е хаос“-това е разбирането на нашенеца. От кого да вземат пример децата? Едното обикновено може да доведе и до другото…

Побой над жена заради непочистен полилей. Тежки реалности в жестоко битие. Поредна глава в архива „Домашно насилие“.

„Домът ни е бардак, не си почистила както трябва, защото спиш до късно!“-тези обвинения отправил мъж от региона към съпругата си. Скандалът се заформил рано сутринта. Жената, познавайки характера на съпруга си, замълчала. Това още повече отприщило гнева на родопчанина, който се навел и нанесъл удар с глава в лицето на жената. От челото й потекла кръв. Насилникът я блъснал на земята, стъпил с крак върху гърдите й, хванал я за косата и започнал да блъска главата й в пода, псувайки и казвайки „Ти си ми най-голямото разочарование“. За да заглуши писъците й, затворил прозореца на етажа, в който живеели в семейната къща. Съпругата успяла да избяга на двора, където била съседка и помолила тя да се свърже със 112 за помощ. На място пристигнал полицейски екип, а униформените заварили окървавената жена, която плачела и казала „Не е за първи път“…

Последва глоба в размер на 500 лева и забрана мъжът да приближава съпругата си на по-малко от 50 метра.

 


Но има и любов, достигаща до… окултното

 

В Родопите има и силна любов. Толкова могъща, че само окултни сили й са съизмерни.

Разваляне на магия с цена 15 860 лева. Толкова облажила 38-годишна, „веща в занаята“, която успяла да преметне в рамките само на няколко дни жена в родопско село. Тя обещала да се справи с окултните кахъри и така да излекува болния съпруг на потърпевшата.

Пострадалата жена видяла рекламна обява на „вещицата“, която се представяла с друго име и твърдяла, че разваля магии. Тя била обявила телефон за връзка, който ползвала нейна близка. Пострадалата се обадила и обяснила, че съпругът й не е добре здравословно, лекувал се в болница и го оперирали, но не се подобрявал. „Магьосницата“ обещала, че със сигурност ще му помогне, но трябва да й се плати, защото магията била много силна. Последвали четири превода, които се използвали за разваляне на заклинание с арабски символи,  закупуване на катран от Турция, доставка на лечебна вода от Израел…

Родопчанката дори теглила кредит. В крайна сметка съпругът й починал, а тя подала сигнал за измамата. Обвинения срещу „магьосницата“ вече са повдигнати.

 

35 лева в кухня, 1 500 край машинките…

 

Не може да подминем работата.

Заведения губят персонал, но не заради кризата и високите сметки за ток, както и липсата на клиенти, а заради… казината. Масово млади хора напускат барове и ресторанти при оферти за работа в нароилите се казина из Родопите.

„Получавах 35 лева на вечер в кухня на оборотен ресторант. Предложиха ми обаче работа в казино за 1500 лева на месец. Четири поредни дни работя, четири почивам. Офертата е много по-добра“, коментира 23-годишен мъж.

Казина пък никнат като гъби. Завъртат огромен оборот, заплати се топят, пари от гурбет също, кредити се вземат…

Мечтата за лесни пари винаги се наторява обилно по време на криза.

 

Продажба на тела в кризата

 

Продажбата на тела също се развихря с пълна сила в кризата. До 500 лева на ден може да вади жена, ако се навие да стане масажистка или… компаньонка. Подобна оферта няма в Бюрото по труда, но се разпространява в интернет пространството.

„Търся си колежка, пълна дискретност и коректност. Има много работа и много лесни пари в зависимост от това как изглеждате. Говорим за 300 до 500 лв. за ден. Опитът е без значение, важното е да изглеждате добре, да имате навършени 18 години и да имате желание за работа. Спокойна и колегиална атмосфера. Редовна клиентела“, се посочва в една от офертите. Допълва се, че става въпрос за луксозен и разработен, „дискретен терен“ в родопски град.

В същото време десетки са офертите за платена любов целия регион. Палома, Касандра, Ванеса са само част от жриците, които предлагат ласки за между 40 и 160 лева. Рекламираща се като „яката дуп*рка“ пък се хвали с близо 60 000 посещения на обявата за платена любов. 90-килограмова дама дори е обявила промоция от 120 лева на час, при 70 лева за 30 минути. Болшинството от жените са гастрольорки, които идват, наемайки стаи в къщи за гости. Други пък ползват квартири из целия град, посочват запознати.

Едни продават труда си на запад, други плътта си у дома, разчитайки на същите гурбетчии, когато се приберат.

Кръговрат.

На моменти абсурден.

Но това е начинът да оценим останалото, противоположното. И не само да му лепнем „цена“, а и да се борим за него.

На снимките:

-Всичко може да се побере в чашата

-Пътят е тежък в Родопите

-Работата, която никой не иска

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I